Dorotea kan få tillbaka några av vårdplatserna | Stockholms Fria
  • När det stod klart att majoriteten av de som röstade i folkomröstningen röstade ja utlöste det jubel och applåder i sjukstugan.
Fria Tidningen

Dorotea kan få tillbaka några av vårdplatserna

En klar majoritet röstade för att återställa vården i Västerbotten. Trots lågt valdeltagande vill landstingsrådet Peter Olofsson (S) nu öppna några av de nedlagda vårdplatserna på Doroteas sjukstuga.

På sjukstugan i Dorotea följde ockupanterna P4 Västerbottens direktrapportering om folkomröstningen med ömsom hopp och ömsom förtvivlan. Frågan var om västerbottningarna tycker att landstinget ska utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får tillbaka sina vårdplatser och Åsele sin ambulans. Strax efter klockan 22.00 på söndagskvällen presenterades ett preliminärt resultat av omröstningen. Att majoriteten av de som röstade, 88,4 procent, röstade ja utlöste jubel och applåder i sjukstugan. Men i de kustnära kommunerna var valdeltagandet lågt. I den största kommunen Umeå röstade 88 procent ja, men valdeltagandet uppgick bara till 28,2 procent. I andra kommuner, som i Dorotea, gick 75 procent till valurnorna och bara 38 personer röstade nej.

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) har konsekvent deklarerat att han inte kommer att ta hänsyn till valresultatet om inte minst 50 procent av länets invånare röstar. Och med ett valdeltagande på nästan 30 procent ser det inte ljust ut.

– Med ett så lågt valdeltagande tycker jag inte att vi har ett mandat att ändra i budgeten, säger Peter Olofsson.

25,6 procent av de 207 696 röstberättigade i Västerbotten röstade ja. Kommer ni inte att ta hänsyn till det?

– Vi kommer att ta till oss vissa delar av resultatet. Men det måste ske i samverkan med kommunerna. Men vi vill öppna några vårdplatser på sjukstugan, till exempel. Hur många det blir kan jag inte säga i dag.

Ockupanterna på sjukstugan i Dorotea är överväldigade över det stöd de har fått av de övriga 14 kommunerna i länet, även från kustkommunerna.

– Det är svårt att förutspå hur det blir i framtiden. Vi vill ju inte att någon annan kommun ska få neddragningar i vården om vårdplatser öppnar på sjukstugan. Och vi vet ju inte heller om det blir riktiga akutvårdplatser. Det här startar en ny process för oss, då vi ska kämpa för att allt ska gå rätt till, säger ockupanten Margareta Dahlqvist.

Om ockupationen av sjukstugan ska fortsätta kommer ockupationsgruppen ta ställning till under de kommande dagarna. I landstinget ska resultatet av folkomröstningen behandlas i landstingsfullmäktige i november då också landstingsplanen samt budget för 2014 ska behandlas.

Fakta: 

Resultatet av söndagens folkomröstning:

Ja: 53 305

Nej: 4 422

Blanka: 1 924

Ogiltiga: 619

Totalt antal röster: 60 262

Röstberättigade i Västerbotten: 207 696

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

© 2022 Stockholms Fria