Disneykonst för överklassen | Stockholms Fria

Recension


Konst
Hello Nature
Av: William Wegman
Var: Artipelag konstmuseum, Värmdö
När: T o m 29 september

  • William Wegman har med sina fotografier skapat ett fablernas paradis och missar ett angeläget budskap om varför vi borde bry oss mer om naturen, menar Estoardo Barrios Carrillo.
Stockholms Fria

Disneykonst för överklassen

Estoardo Barrios Carrillo ser en konstnär som oreflekterat återger naturen som ett fablernas paradis.

Hello nature av William Wegman skulle kunna döpas om till ”När våra hundar blev människor” eller ”Mitt hundliv”. Utställningen består i stor sett av vackra bilder med omarbetade hundmotiv. Att konstnären bedriver konstnärliga undersökningar när han klär djur i människokläder verkar en aning överdrivet när man analyserar konnotationerna som framkallas av hundarnas olika människoroller.

Snarare faller formen inom ramarna för en ”disneyansk” världsåskådning, fast utan mobbningen eller grymheten som oftast omvandlas till roliga inslag i Disneys sagovärld. Här finns inga hundar som klappar till eller bankar en i huvudet utan det är hundar som för det mesta går in i vanliga mänskliga roller. Ett fablernas paradis.

Detta är en glättig utställning inom konceptkonsten med flera humoristiska inslag, med verk som Ilegal fishing/Ilegal skating, Catch anything eller Museum progress. För att inte tala om hundbilder i allsköns ställningar.

Med på utställningen finns ett videoverk på cirka 30 minuter som skulle kunna fungera som barnprogram, The Hardly boys in hardly gold från 1995 baserad på den i USA omtyckta barnserien The Hardy boys. Denna fruktsallad av både barn- och vuxenvärldar gör att utställningen till viss mån missar ett angeläget budskap om varför vi borde bry oss mer om naturen. Istället landar det i något komiskt, i konsten som ren underhållning. En allvarligare kontext hade varit statistik över alla skogar som skövlas, exploateras och förstörs varje dag. I Wegmans föreställningsvärld är det amerikanska landskapet helt intakt, människan och dess hundar är inga inkräktare utan samverkar med naturen lika vaniljdoftande idylliskt som i Carl Larssons verk.

Men ibland ritar Wegman kontexten. I det stora verket The great indoors kan vi se hur konstnären strategiskt valt ut sju vykort som klistrats på en träpannå varefter Wegman målat en interiör i centralperspektiv där vi ser landskap och djur på väggarna (tavlor inom tavlan) men inga människor alls.

En cirkulär tavla, Stockholm x 6, är också en förlängning av ett sexkantigt vykort från någon av Stockholms turistbyråer. Detta sätt att arbeta tillämpas ibland inom bildpedagogik med yngre klasser i grundskolan för att utveckla kreativiteten genom att klistra en figur som klipps ur en tidning och sedan får eleverna skapa en tillhörande miljö.

I Sverige visades Wegmans konst först på Rooseum i Malmö (en annan privat konstinstitution) och på Göteborgs konstmuseum. Hello nature visas på Artipelag i Värmdö, en privat konsthall med öppna ytor och vacker utsikt över natursköna Hålludden. Konsthallen ritades av en av Sveriges skickligaste bostadsarkitekter, Johan Nyrén. Den bortgångne arkitekten skapade ett behagligt rum som bjuder till reflekterande vandringar utan bestämd riktning, en trygg stämning upplevs tack vare husets höga tak, stora panoramafönster mot naturen och härliga dofter av tjära där ljuset släpps in med strategisk placering av panoramafönster. En attraktion i sig är den långa strandpromenaden byggd i lärkträ.

Där i den idylliska atmosfären stöter man på välbärgade familjer med dyra barnvagnar och hundar bland glada pensionärer i outdoorutrustning och kläder från Haglöfs för människor som investerar i ett aktivt uteliv. I alla kommuner med naturtillgångar borde det finnas liknande kulturprojekt som Artipelag i Värmdö, där man värnar om kulturen och naturen men gör den tillgänglig för en bredare publik.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria