• Ska man förändra måste folk vilja ha en förändring, och blir man anklagad vill man ju inte det. Jag vill att folk ska hålla med mig och tycka att det är viktigt, säger Lisa Lundgren om ojämställdheten i musikbranschen.
Stockholms Fria

Små steg mot jämställd bransch

Med bidrag från Statens musikverk startade Fritz's corner förra året projektet Makten över musiken, som innefattar ett mentorprogram för kvinnliga adepter. Syftet är att öka jämställdheten i musikbranschen.

Lisa Lundgren sitter i styrelsen för Fritz's corner, en ideell musikförening som anordnar spelningar och klubbar i Stockholm. Hon har länge sett hur kvinnor i musikbranschen förpassas till jobb på den administrativa sidan medan männen får de kreativa jobben. När Statens musikverk avsatte pengar till jämställdhetsprojekt föddes idén om ett mentorsprogram.

– Jag tycker att det är superviktigt att det sker en förändring i hela branschen, säger Lisa Lundgren. Att projektet heter Makten över musiken beror på att det verkligen är killar som har makten över vilken musik som signas till bolagen, det är på de positioner de sitter. De är agenter på livesidan och på skivbolagen är de A&R.

Lisa Lundgren menar att alla känner till den här snedfördelningen, men vill inte hänga ut eller anklaga någon utan istället jobba aktivt för en förändring.

– Ska man förändra måste folk vilja ha en förändring, och blir man anklagad vill man ju inte det, menar hon. Jag vill att folk ska hålla med mig och tycka att det är viktigt. Så förutom mentorprogrammet försöker vi bygga upp ett eget kvinnligt nätverk. För jobben blir sällan lediga och då måste vi jobba för att få in någon. Det är ofta informella vägar som leder till jobb.

Mentorprogrammet har nyss startat för andra året, och femton kvinnliga adepter kommer under ett år få råd och stöd för att ha bättre chanser att lyckas i musikbranschen.

– Vi försöker matcha adepterna med en mentor som passar dem. Sedan har de enskilda träffar en gång i månaden där man jobbar med adeptens mål, där mentorn fungerar som ett stöd. Vi ordnar även gemensamma träffar och föreläsningar. I år, den fjärde november, kommer en tjej och pratar om jämställdhet och lönsamhet, varför det är lönsamt för ett företag att vara jämställt. Om man inte är intresserad av jämställdhet av någon annan anledning kanske man ändå kan vara det för att det är lönsamt.

Är alla mentorer kvinnor?

– Det är inte en dum fråga, menar Lisa Lundgren. Vi har pratat om det, just nu är alla kvinnor. Men det har varit män som hört av sig som tycker det är en viktig fråga, så det är under övervägande.

Hur lyckades ni med mentorprogrammet förra året?

– Man kan inte förändra en bransch på ett år, men jag skulle säga att det gick över förväntan. En viktig sak vi uppnådde var att frågan lyftes och diskuterades, men sedan har det även gått väldigt bra för flera av adepterna, de har fått sådana jobb som de faktiskt vill ha, och det har varit jätteroligt. Det är små steg som gäller för att förändra musikbranschen.

Arina Logacheva var adept i mentorprogrammet förra året. Tack vare det har hon fått jobb på ett skivbolag.

– Jag fick lära mig väldigt mycket av min mentor, säger Arina Logacheva. Jag fick tips om vilka människor jag skulle kontakta och hur jag skulle gå till väga. Det var kanske inte det teoretiska som var det viktiga, utan det var nog alla kontakter, jag lärde känna mycket folk inom branschen. Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig.

När det gäller jämställdheten tycker sig Arina se att det går åt rätt håll, men att förändringen inte sker högre upp i företagen.

– Många har fått insikt om att det är fel som det är nu, men jag tror inte förändringen sker på höga positioner i branschen. Många kvinnor blir anställda, men det är på låga positioner.

Fakta: 

A&R

En person som arbetar hos skivbolag eller musikförlag och har som uppgift att granska alla inkomna demos. En A&R fungerar oftast som en hjälpande hand eller coach till artister och grupper då låtval ska göras. Inom skivbolag har en A&R en mycket ledande roll då denne väljer ut artisterna.
Källa: Wikipedia

Läs mer om projektet Makten över musiken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria