• De tre finallisterna Johanna Persdotter, Per Lundström (vinnare) och Ilona Nison. 
Stockholms Fria

Fem i tolv-priset i Södertälje fyller 20 år

Musikläraren Per Lundström fick i torsdags Fem i tolv-priset för sitt arbete med barns rätt till kultur, oavsett kulturell eller socioekonomisk bakgrund.

El Sistema är en modell för orkesterskolor och har rötter i Venezuela. Den ska stärka barns mänskliga och sociala utveckling med musik som redskap. Per Lundström och Rebecka Törnkvist får nu fem i tolv-priset för sitt arbete med El Sistema på Kulturskolan i Södertälje.

– Vi är väldigt hedrade över detta erkännande, säger Per Lundström.

Fem i tolv-priset delades ut för första gången den 5 december 1993 i Södertälje klockan 11.55. Allmänheten nominerar den person eller organisation de tycker förtjänar priset. Den nominerade ska aktivt bidra till att minska motsättningar mellan olika kulturer. En jury har sedan sista ordet.

Elof Hansjons (S) är kommunalråd i Södertälje och en av jurymedlemmarna.

– Det var svårt att välja i år. Det är många som gjort värdefulla insatser, berättar han.

Fem i tolv-rörelsen startade 1988 när en grupp unga människor i Härnösand ville göra något åt det främlingsfientliga klimatet som växte i staden. Sara Westin, då 17 år, var en av grundarna. Men hon och hennes vän Sylvia Hoek mördas tragiskt året därpå av en ung flykting. Staden chockas och det fientliga klimatet växer åter. Då träder Saras far, Stig Wallin, fram och Fem i tolv rörelsen får fortsatt liv.

Rörelsen finns i dag på många platser och firar sin 25 årsdag med en manifestation i bland annat EU parlamentet.

– Vi uppskattar verkligen Södertäljes engagemang i Fem i tolv-rörelsen, hälsar projekledare Anders Bergman från Bryssel.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Politisk kyla i Huddinge

En koalition bestående av fyra borgerliga och två lokalpartier vill styra Huddinge kommun nästa mandatperiod. Men de saknar majoritet, vilket upprör de rödgröna partierna.

Klimatvalstugan bortom partikäbblet

Partiernas valstugor står samlade på Sergels torg. Men drygt hundra meter upp Sergelgatan går det att hitta en alternativ valstuga. Det är miljörörelsen som driver valkampanj för klimatet.

© 2024 Stockholms Fria