Luckjakt på stan i gatukonstkalender | Stockholms Fria
  • Dagens lucka när SFT deltog i Kladdvent innehöll Julnasse.
Stockholms Fria

Luckjakt på stan i gatukonstkalender

Kladdvent är en adventskalender med det offentliga rummet som fond. Varje dag klockan 12 fram till jul släpps koordinaterna till ett nytt gatukonstverk som det gäller att leta upp och fotografera, för att sedan skicka in bildbeviset. SFT följde med Hop Louie på luckjakt.

Det är tisdag den 3 december, och någon har redan hittat dagens lucka av en slump när jag träffar gatukonstnären Hop Louie på Götgatan, strax innan koordinaterna till konstverket släpps. Han har varnat mig på telefon att jag inte kommer att vinna, eftersom det finns några entusiaster som tävlar om att komma först. En av de mest engagerade är Sibylla, en kvinna i 70-årsåldern.

– Hon lever upp varje Kladdvent och är på hugget för varje lucka som kommer. Hennes tävlingsanda verkar väckas av det här. Förra året hade hon en egen kapplöpningstävling med folk som hon trodde var på väg till en lucka, men sedan visade det sig att de bara var ute på stan och gick, berättar Hop Louie.

Det är Hop Louie som har gjort dagens konstverk och satt upp det under natten, men han ger mig inga ledtrådar när jag har lyckats mata in koordinaterna i mobilen och försöker följa den hoppande pilen mot målet.

Det är tredje året som Kladdvent arrangeras, med ett liknande projekt i Danmark som förebild. Hop Louie berättar att de är 4–5 personer som drar i trådarna och att ett 20-tal gatukonstnärer medverkar.

– Vi vill få folk att upptäcka sin stad och få gatukonstnärer att bli sporrade att gå ut och sätta upp någonting som de vet att folk garanterat kommer att se, folk som uppskattar det. Det här handlar inte om att konsumera någonting som nästan allt annat kring jul gör. Utan det här handlar om att uppleva saker och att göra saker tillsammans. Så det är helt klart ett alternativ till kommersialismen.

Dagen innan, den 2 december, bestod luckan av graffititavlor upphängda i en gran. Jag får intrycket att de flesta av verken i Kladdventskalendern är ganska lätta att riva ner eller ta bort, och frågar om de skulle säga nej ifall någon ville bomba ett tåg för kalendern.

– Absolut inte, det skulle bara vara roligt, säger Hop Louie. Så vill man göra det är det bara att köra.

Själv har han hållit på med gatukonst i över ett decennium och tycker om att använda olika tekniker som affischer, stenciler och klistermärken. Hop Louie gillar skapandeprocessen och att sätta sin signatur i det offentliga rummet, men ser också en politisk dimension i det han gör.

– Det handlar om att ta plats i sin egen stad där man förväntas att inte ta någon plats om man inte kan hyra reklamplatser. Det tycker jag är helt fel. Folk ser lite för lite konst och går inte på gallerier generellt. Så det är ett sätt att föra ut konst på gatorna och visa att det går att ta plats, bara man gör det nattetid... och med ständig risk att bli gripen.

Hop Louie berättar att han själv blivit tagen på bar gärning av polisen, men att han lyckats prata sig ur det.

– När man gör gatukonst vet inte riktigt polisen vad det är de ser, de letar efter någon som har en sprayburk i handen. Ser de någon som står och kaklar upp kakelplattor med en konstig figur på är det svårare för dem att förstå vad det är, och då är det enklare för mig att säga att det är en reklamkampanj eller att det är kommunal konst.

Mitt i natten?

– Ja, jo, det kan ju vara lite problematiskt...

När pilen på kartan i min mobil slutat dansa runt och vi tycks ha nått fram till målet ser jag fortfarande inte något konstverk. Efter en stund hjälper Hop Louie till och pekar att jag ska gå ner för en trappa. Högt upp på en betongvägg sitter en uppklistrad målning av Jimmie Åkesson som julgris med texten Julnasse under och en förteckning över Jimmiegrisens kroppsdelar. Verket känns förstås högaktuellt, och redan samma kväll har ABC-nyheterna ett inslag om Julnasse.

Flera personer som går förbi stannar till och tittar på verket, och ett cykelbud fotograferar med mobilen. Vi träffar också Hanna, som hittat dit med hjälp av koordinaterna. Hon upptäckte Kladdvent genom en kompis förra året.

– I år tänkte jag att jag måste se varenda lucka, men jag började tyvärr med att misslyckas redan med första luckan. Det här är en mycket mer spännande julkalender än om man bara har den hemma, plus att den är så himla politisk i år.

Hanna har prioriterat luckjakten framför att komma i tid till jobbet och vill därför inte ställa upp med efternamn och bild.

– Jag skyller på förseningar i sl-trafiken, säger hon och skyndar iväg mot tunnelbanan.

Fakta: 

Kladdvent

• Varje dag klockan tolv släpps koordinaterna till ett nytt konstverk på twitter, facebook och hemsidan http://kladdventskalendern.se

• Den som hittar verket kan skicka in en bild till [email protected]

• Priser lottas ut bland de som ”öppnat flest luckor” först eller sett flest verk totalt.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria