Kärrtorp samlar sig igen | Stockholms Fria
  • Redan förra söndagen var det många på torget i Kärrtorp. Till söndagens manifestation är intresset enormt. Frågan är nu om man ens kommer att få plats.
Stockholms Fria

Kärrtorp samlar sig igen

På söndag klockan tolv är det dags igen. Ett Kärrtorp i chock, men också med större stöd än någonsin, reser sig för att genomföra sin demonstration så som den var tänkt.

Efter att den antinazistiska manifestationen i Kärrtorp attackerats av Svenska motståndsrörelsen förra söndagen, började arrangörsgruppen nästan genast att planera för en ny samling. Beslutet var, enligt Zandra, som ingår i gruppen, inte så svårt att fatta.

– Vi kände att vi vill försöka genomföra det vi faktiskt hade tänkt att göra. Och framför allt har vi fått så otroligt mycket support från människor lokalt som frågar "När kör vi igen, ses vi på söndag?", säger hon.

Arrangörerna hoppas att människor nu ska kunna träffas på torget i Kärrtorp och att det ska bli en positiv och glad upplevelse. Inte minst sedan många barn blivit väldigt rädda efter nazisternas attack.

– Vi måste visa dem att det här är deras plats. Det ska kännas tryggt för dem. Vi hoppas också att det blir väldigt brett, att många olika människor kommer.

Inför söndagen har många fler volontärer anmält sig, vilket gör att det blir lättare att ha en bra beredskap för säkerheten. Dessutom tror de att det kommer att finnas fler poliser på plats. Något som bekräftas av polisen själva.

– Vi gjorde misstag förra söndagen, och den här gången ska vi verkligen se till att vi har all information med under planeringen. Det blir absolut ett större antal poliser än senast, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.

Polisen hade mindre än tio poliser på torget när ett trettiotal personer från Svenska motståndsrörelsen plötsligt dök upp och gick till attack mot demonstrationen. De kastade knallskott, flaskor och facklor och det blev fullt slagsmål innan de förföljdes av en stor del av dem som samlats på torget. Jakten slutade i en backe upp emot skogen vid Kärrtorps IP. Två aktivister och två poliser fördes till sjukhus.

Enligt polisen hade de information om att det fanns vissa planer på en attack, men den nådde inte fram till dem som var ansvariga. Kritiken mot polisen har varit massiv från alla håll.

Under veckan har engagemanget för Kärrtorps lokala kamp mer eller mindre exploderat. Det planeras för stödmanifestationer i femton svenska städer. Men också många politiker har reagerat starkt. Flera har meddelat att de kommer att delta på söndag. Både Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Åsa Romson (MP) har sagt att de ska finnas på plats. Från den borgerliga sidan har i skrivande stund inga partiledare meddelat att de ska komma, men flera högprofilerade riksdagsmän kommer att komma.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet uppmanar sina medlemmar att komma och det blir ett brett deltagande från partierna i kommunfullmäktige och i stadsdelsnämnden.

På Facebook-evenemanget för söndagen hade på torsdagseftermiddagen nästan 14 000 personer anmält att de skulle komma. Det är tio gånger så många som anmälde sig till den första demonstrationen. Det innebär ett nytt problem för arrangörerna i Linje 17 mot rasism. Kommer de få plats på torget?

– Vi har en dialog med arrangörerna för att de ska kunna ta ett bra beslut om detta. Det handlar inte bara om att kunna hantera en ny attack, utan också om att kunna få fram räddningspersonal om en olycka skulle hände. Det skulle kunna bli för trångt på torget, säger Kjell Lindgren.

Parallellt med planeringen för den nya demonstrationen har rättsprocessen mot de gripna aktivisterna från Svenska motståndsrörelsen gått vidare. 26 personer arresterades efter attacken och i onsdags häktades tre av dem, men misstankarna om våldsamt upplopp finns kvar mot alla. En av dem pekas av olika medier ut som en av de ledande inom organisationen. Enligt tidningen Arbetaren bor sju av de gripna i närheten av tunnelbanans linje 17, men flera av dem kom från andra delar av Sverige.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria