Nu blickar Kärrtorp framåt | Stockholms Fria
  • Kärrtorps torg blev snart överfullt på folk. Då hade ändå bara en bråkdel av deltagarna i manifestationen kommit.
Stockholms Fria

Nu blickar Kärrtorp framåt

Det har gått två veckor sedan den stora manifestationen mot nazism och rasism på Kärrtorps IP, då upp emot 20 000 personer fyllde stadsdelens gator. Det blev en rejäl energiinjektion för södra linje 17. Men frågan är hur mycket det påverkar de nazister som verkar i området.

Söndagen den 15 december blev ett datum som för alltid kommer att finnas kvar i Kärrtorps historieböcker. Då attackerades 500 boende i närområdet av ett trettiotal nazister. Nyheten spreds ut över Sverige, Europa och världen.

En vecka senare kallade arrangörerna i Linje 17 mot rasism till en ny demonstration. De ville visa att ingen i Kärrtorp skulle låta sig skrämmas av nazisternas anfall. Resultatet blev att upp emot 20 000 personer kom till Kärrtorp för att visa sin solidaritet. Torget fylldes och gatan ner till Kärrtorps IP, dit man tvingades flytta, blev ett myller av folk. Över Nytorps gärde strömmade människor till.

Zandra, som är med i arrangörsgruppen, beskriver de senaste veckorna som omvälvande.

– Det känns så väldigt bra, jättehärligt. Vi gick från att göra ett möte där vi inte visste om det skulle komma femtio personer, till att ha skapat den största antirasistiska manifestationen någonsin i Sverige. Det har varit så stort! säger hon.

Hon berättar om den känsla av stöd som de fick efter att så många ställde upp och arbetade och tusentals människor kommit och uttryckte sin åsikt.

– Framför allt alla solidaritetsaktioner runt om i Sverige och till och med i andra länder, det känns fortfarande otroligt stort. Det är ju inte ens över, utan kommer flera.

Samtidigt vet ingen hur de nazistiska aktiviteterna kommer att påverkas i Kärrtorp, Bagarmossen och Björkhagen. Mathias Wåg är medlem i Researchgruppen, som kartlägger och analyserar högerextrem verksamhet i Sverige.

– Signalerna som sändes ut från Svenska motståndsrörelsen under hösten var att man hade planer på att trappa upp våldsnivån mot vänstern till vintern, säger han.

Enligt Mathias Wåg har naziströrelsen känt sig ansatt under en längre tid. Debatten har svängt emot dem och de har granskats mer, därför skruvades deras tonläge upp under hösten. De slängde till exempel in en rökgranat mot Läkare utan gränser i Gallerian och de gick på Expos offentliga tillställningar.

– Efter Kärrtorp har Svenskarnas parti gått ut och fördömt SMR och ett så hårt tonläge har det inte varit mellan dem förut. De har själva byggt sin argumentation på en offerroll och försökt lyfta vad de kallar svenskfientligheten. Nu ser de att det slogs sönder när SMR gjorde sin attack, säger Mathias Wåg.

Förhoppningsvis kan nu våldsupptrappningen brytas, när det också kommer stark kritik från den egna rörelsen.

– Det här visar att mer våld inte är en hållbar väg att gå för SMR. Den massiva uppslutningen kring Kärrtorp har skapat splittring bland nazisterna och det folkliga motståndet och mediernas strålkastarljus ger en hämmande effekt på dem.

Just inre splittring är ofta en faktor som gör det svårt att rekrytera och behålla aktivister. Det ställs ganska höga krav på deltagande på medlemmarna i SMR och om inte ens den egna rörelsen uppskattar det man gör känns det desto tuffare.

– Sedan är SMR i och för sig en liten grupp, på kanske femtio aktiva personer, som kan strunta i opinionsläget, jämfört med Svenskarnas parti som vill vinna mandat i kommunval.

Mathias Wåg tror absolut att den massiva manifestationen på Kärrtorps IP kommer att vara bra för antirasismen, men det betyder inte att de som bor längs linje 17 kan räkna med att det kommer att bli mindre nazistiskt klotter i framtiden. Det har också kommit både nytt klotter och klistermärken vid några tillfällen de senaste veckorna. SMR har gjort det till ett kännetecken att inte backa undan. Däremot kan alltså de mer våldsamma aktionerna ha hejdats.

Nu väntar ett nytt möte för arrangörerna i Linje 17 mot rasism, då de kommer att börja diskutera framtiden. Ska man bli en undergrupp till Nätverket linje 17 som redan finns? Ska man arbeta med nya manifestationer eller på andra sätt? Klart är i alla fall att det är fler som vill engagera sig nu.

– Allt stöd har verkligen gett ny energi att fortsätta, säger Zandra.

Zandra har valt att inte använda sitt efternamn i media.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria