• Ekonomiprofessorn Guy Standing får mycket uppmärksamhet för sina idéer om prekariatet och har blivit inbjuden till över 200 platser i 31 olika länder för att presentera sin nya bok. Foto: Kajsa Persson
Fria Tidningen

”Basinkomst ska vara en universell rättighet ­– inte en strategi”

I en tid av osäkra anställningar och otrygga inkomster har en ny klass växt fram. Prekariatet förenas av osäkerhet, oro och ilska, men har börjat mobilisera sig och kräva förändring. Ekonomiprofessorn Guy Standing menar att basinkomst kan vara en del av lösningen.

Guy Standings första bok om Prekariatet: den nya farliga klassen kom år 2011. Den beskriver en ny klass som växt fram i vår tid av globalisering, en klass som inkluderar människor med vitt skilda bakgrunder men som lever under ständig stress och med liten möjlighet att kunna planera sina liv.

– Det är en farlig klass delvis på grund av att den är delad, och i krig med sig själv. Men också för att den avfärdar alla gamla politiska strategier. Den avfärdar socialdemokrater så som de ser ut på 2000-talet och den avfärdar neoliberalistiska moderater och konservativa runt om i världen, säger Guy Standing.

I den nya boken A Precariat Charter: From Denizens to Citizens, som i höst kommer ut på svenska, följer Standning bland annat upp den mobilisering som sker inom prekariatet.

De etablerade partierna tar inte prekariatet på allvar och medan vissa dras till högerextrema partier med enkla lösningar slutar andra att rösta. Guy Standing pratar om en politik som inte hör människors drömmar, och politiker som inte vågar gå utanför boxen. Men han ser också en förändring komma, behovet av en ny agenda har blivit så trängande att det inte längre kan skjutas upp.

– Det har varit fler sociala massprotester de senaste fem åren, än under någon annan femårsperiod som finns beskriven i historien. Protesterna är som säkerhetsventiler för att släppa ut ånga. Men de ändrar karaktär nu, och det är det som är så spännande. De förändras från att vara protester, till att bli en rörelse, från att bara protestera mot saker till att kräva nya saker.

Prekariatet kan delas in i tre delar; den gamla arbetarklassen som förlorat sina fasta anställningar och trygga inkomster, migranter och slutligen unga, relativt högutbildade som kommer ut från universiteten och inser att arbetsmarkanden inte alls ropar efter dem. Men att prekariatet skulle ha svårt att mobilisera sig på grund av gruppernas olikheter tror Guy Standing inte.

– Vi har nått en punkt nu när miljoner människor känner att de tillhör prekariatet och där finns en gemensam grund. Okej, vi har olika föräldrar, vi har olika bakgrund, men vi har samma problem. Vi ska inte falla i fällan att ställa grupper mot varandra.

Den överbryggande gemensamma faktorn är känslan av osäkerhet och oro, framför den faktiska inkomst eller utbildning varje individ har. Men för att komma åt osäkerheten, krävs ändå ofta ekonomiska åtgärder. Basinkomst, ibland också kallat medborgarlön, är en av punkterna Guy Standing menar borde stå på agendan. Han ser det inte som en ensam lösning, men som en del i att ge människor större möjligheter att välja bort till exempel farliga arbeten. Dessutom skulle det sätta press på arbetsköparna när det gäller lönesättning, och ge prekariatet det de till stora delar saknar i dag: kontroll.

– Basinkomst ska vara en universell rättighet, inte en strategi för att motverka fattigdom. Den ska vara ovillkorad och minska osäkerheten för dem som är mest osäkra i samhället och inte påtvinga kontroll på vissa grupper som inte påtvingas dem som är mest fria.

Guy Standing beskriver vår tid som både ett politiskt vakuum, där inga av de etablerade partierna lyckas locka prekariatet, och som ett politiskt kaos. Högerextrema partier växer över Europa, och på vänstersidan blossar mer eller mindre enfrågepartier upp som fyrverkerier: med intensitet som snabbt dör ut. Någon måste börja ställa de stora frågorna, om vad frihet innebär och hur jämlikhet uppnås.

– Om inte de progressiva i samhället kan komma med ett hållbart alternativ, kommer vi att få se neofascisterna växa. Vi såg det under 1930-talet så låt oss inte tro att det inte kan hända igen.

Och precis som Guy Standing, och många med honom, förutspådde växte många högerextrema partier i valet till Europaparlamentet. Även om han inte är förvånad över framfarten, gick det fortare än han hade trott.

– Men jag tror att det är ett av särdragen för den förändring vi genomgår just, allt händer mycket fortare än förra gången.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria