• Papporna tar bara ut 26 procent av föräldraledigheten i Stockholms län. Ändå är det mer än någonsin förr.
Stockholms Fria

Långt kvar till jämställt län

Det går framåt, men mycket långsamt. Det framgår av en rapport från länsstyrelsen, som presenterar jämställdheten i länet i siffror.

På tal om kvinnor och män heter den nya rapport som länsstyrelsen nyligen publicerat. Den går igenom jämställdheten i Stockholms län i form av siffror som jämför könsfördelningar inom olika områden. Det är fyra år sedan den senaste rapporten kom, men det går inte att se några radikala framsteg.

– Vissa saker går åt rätt håll – men det går alldeles för långsamt, säger Gunilla Sterner, jämställdhetsexpert på länsstyrelsen.

Rapporten avslöjar att medianlönen bland kvinnor är 269 000 kronor. För män är den 320 000 kronor. Skillnaden var störst i Danderyd, något som med stor sannolikhet beror på att det finns en stor grupp män med extremt höga löner där. Många kvinnor i länet arbetar också i låglönebranscher, som vård och omsorg.

En annan av löneskillnaderna som sticker ut är att ensamstående mammor med barn har ungefär hundratusen kronor mindre i disponibel årsinkomst än ensamstående pappor med barn.

– Till det negativa hör att arbetsmarknaden fortfarande är starkt könsuppdelad liksom yrkesutbildningarna. Andelen förvärvsarbetande är endast 57 procent bland utrikesfödda kvinnor från länder utanför EU. Nästan dubbelt så många kvinnor som män är deltidsarbetslösa respektive timanställda, säger Gunilla Sterner.

Länsstyrelserna har sedan 1994 ett jämställdhetsuppdrag, där statistik och rapporter är en del. I Stockholm antog man nyligen en strategi för jämställdheten i länet för åren 2014-2018. De områden som pekats ut är kvinnors makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, ansvaret i hemmet, våldet mot kvinnor samt jämställdhet i den offentliga servicen.

Stockholms län ligger inom de flesta områden nära riksgenomsnittet. Ett område som avviker är att bara 28 procent av kvinnorna arbetar inom den offentliga sektorn, mot 43 procent för Sverige som helhet. Detta kan ha att göra med en hög grad av privatisering inom kvinnodominerade yrken.

Ännu ett område där Stockholms län sticker ut är antalet anmälda våldtäkter. Där ligger siffran långt över riket, och antalet har ökat med 240 procent sedan 2001. Länsstyrelsen har dock inte analyserat orsakerna till de höga siffrorna.

På den positiva sidan finns att papporna ökar sitt uttag av föräldraledighet, som nu ligger på 26 procent av dagarna, med tre procentenheter på fem år. Männen står nu också för 38 procent av de uttagna Vabdagarna.

– Vi är fortfarande långt ifrån ett jämställt län, där kvinnor och män har samma makt och inflytande, ekonomiska självständighet och delar omsorgen om barnen lika, där mäns våld mot kvinnor har upphört och den offentliga servicen är jämställd. Arbetet för jämställdhet måste drivas mer kraftfullt av alla aktörer i länet, inte minst kommunerna, säger Gunilla Sterner.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria