• Valstugan representerar inte något parti, utan där pratas det bara om klimatet.
  • Prudencia Diez tar alla tillfällen i akt att prata om klimatet.
Stockholms Fria

Klimatvalstugan bortom partikäbblet

Partiernas valstugor står samlade på Sergels torg. Men drygt hundra meter upp Sergelgatan går det att hitta en alternativ valstuga. Det är miljörörelsen som driver valkampanj för klimatet.

Strax innan Hötorget står nog den enda valstugan som har solceller på väggen. När man kommer närmare så går det att läsa på en tavla att det inte rör sig om ett politiskt parti. Prudencia Diez och Jan Strömdahl har precis öppnat klimatvalstugan för dagen.

– Detta är en partipolitiskt oberoende valstuga och är ett samarbete mellan miljö- och klimatorganisationerna i Stockholm. Vi är här för att se till att klimatet inte glöms bort i valdebatten, säger Jan Strömdahl ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen.

Han behöver inte fundera länge över vilken fråga som är vanligast när det gäller Stockholm.

– Den viktigaste frågan för staden just nu är Förbifart Stockholm. Den är en symbolfråga. Den är en vattendelare mellan att bygga vidare på massbilismen och miljöförstöring. Vill man ha det så ska man bygga Förbifart Stockholm, annars inte.

Sergelgatan myllrar av fotgängare denna molniga måndag men få tar sig tid att stanna och prata. För Prudencia Diez är det inget problem att hantera varken förbipasserande eller de olika frågeställningarna från dem som ändå visar intresse.

– Jag brukar använda mig av det mänskliga. Det finns dem som har olika försvarsmekanismer som göra att de skjuter ifrån sig frågan, när de egentligen är oroliga. Vi lämnar ju efter oss ett arv och jag tror att många går runt med dåligt samvete över det. De har dåligt samvete över att de konsumerar, kör bil, flyger på semester och sådant, säger Prudencia Diez.

– Men vissa har bara bråttom då de varit på lunch och måste vidare.

Plötsligt tittar solen fram till Jan Strömdahls belåtenhet.

– Vad bra, nu kan vi ladda batteriet till stugan, säger han.

De solceller som hänger på stugans vägg används till nattbelysningen. Ett batteri laddas upp under dagen som sedan förser en lampa inne i stugan med ström under natten.

– En lampa är tänd hela natten inne i stugan så att folk kan titta in genom glasdörren och se affischen för kampanjen, berättar Jan Strömdahl.

– Det är lugnt, jag röstar redan på Miljöpartiet, säger plötsligt en förbipasserade. Men det är inget som imponerar på det två miljökämparna.

– Nej, det är ju ett parti bland alla andra partier. Det har ungefär samma miljöpolitik som Vänsterpartier och Feministiskt initiativ. Jag tycker inte heller att Miljöpartiet driver de långsiktiga frågorna utan det har fastnat i att tänka i mandatperioder, säger Jan Strömdahl.

Det är första gången som det finns en klimatvalstuga i Stockholm. Materialet som delas ut är från de samverkande organisationerna och det går även att köpa fördjupande litteratur för den som är intresserad av att veta mer. Ett av syftena med stugan är enligt Jan Strömdahl att hjälpa människor ställa konkreta frågor till politikerna i olika miljöfrågor. Frågor som inte finns med i partiernas egna informationsmaterial.

För bästa effekt var tanken att klimatvalstugan skulle stå bland partiernas valstugor men den fick inte plats enligt svaret på tillståndsansökan.

– Jag tror att det är mest en nackdel att vi står här borta för att vi är de enda här. Här passerar det för många människor som inte är intresserade, medan där borta så är det ju många som söker information, säger han.

En av dem som spenderat mycket tid vid stugan är Prudencia Diez. Hon representerar inte någon av organisationerna men är ändå där och arbetar varje dag.

– Jag är pensionär nu så det är inga problem, säger hon. Jag är här för att jag i framtiden vill se en bättre miljöpolitik över partigränserna.

Hon fortsätter dela ut flygblad när en polis närmar sig.

– Hej, är allt lugnt här, frågar polisen henne.

– Ja, det är det, svarar hon.

Polisen fortsätter förklara att hans uppgift är att gå runt och fråga bland stugorna om de upplevt några bekymmer och Prudencia Diez väntar tålmodigt till han pratat klart.

– Har du funderat på hur du ska rösta i valet, frågar hon sedan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Politisk kyla i Huddinge

En koalition bestående av fyra borgerliga och två lokalpartier vill styra Huddinge kommun nästa mandatperiod. Men de saknar majoritet, vilket upprör de rödgröna partierna.

© 2024 Stockholms Fria