• Friluftsfrämjandet försöker nå ut till barnen. På familjedagarna får de chans att leka och lära sig tillsammans med sina familjer.
Stockholms Fria

Hjältar tar över skogen i Skärholmen

Skogshjältarna är projektet där Rädda barnen och Friluftsfrämjandet riktar sig till barn i socioekonomiskt utsatta områden. De lär sig om barns rättigheter och får möta naturen. SFT följde med ut på en familjedag.

Precis där Gräsholmsvägen i Skärholmen svänger skarpt till vänster löper en lerig stig. Mellan vass och över en liten spång går stigen som mynnar ut i en öppen plats med eldstad och några stockar. Här börjar Sätraskogen. Vid stockarna står Åsa Barrén. Hon är projektledare på Friluftsfrämjandet och har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt friluftsliv. Nu går hon igenom förberedelserna inför familjedagen med Rädda barnens och Friluftsfrämjandets ideella ledare.

– Vilken tur att vädret blivit bättre, säger Åsa Barrén.

Tidigare på dagen har det varit nästan storm. Nu har molnen spruckit upp och solen lyser precis ovanför de gula och röda trädtopparna. 175 barn och vuxna är anmälda.

– Vi får se hur många som kommer. Kanske är det några som struntar i det eftersom vädret var så dåligt på förmiddagen, säger Åsa Barren

Familjedagarna hålls en gång i månaden och är till för att barnen ska få visa sina familjer vad de lärt sig om skogen och om barns rättigheter. Familjedagarna är emellertid bara en del av Skogshjälteprojektet. Barnen är ute i skogen en eller två gånger i månaden. Då är även deras pedagoger med. Men istället för att vara med barnen får pedagogerna utbildning av personal från Rädda barnen och Friluftsfrämjandet. Den kunskapen ska de sen implementera i sin undervisning så att barnen ska kunna fortsätta vara skogshjältar efter att projektet är över.

– Det var faktiskt barnen som kom på namnet Skogshjältarna när vi planerade projektet tillsammans med dem. Och det är barnen som är i fokus i projektet, säger Madeleine Fridhe, projektledare från Rädda barnen.

– Rent generellt är det väl så vi alla ägnar oss mindre åt friluftsliv än tidigare. Men när man är liten måste man röra på sig mycket. Det är bra för kropp och själ. Dessutom har kunskapen om naturen och allemansrätten blivit sämre över åren. Vi på Friluftsfrämjandet ville göra något åt det. När vi började tänka på det här projektet ville vi nå barn i socioekonomiskt utsatta områden. Men vi i Friluftsfrämjandet visste inte riktigt hur vi skulle gå tillväga för att nå just de barnen. Så vi kontaktade Rädda barnen som har bättre etablerade nätverk i socioekonomiskt utsatta områden, säger Åsa Barrén.

Tillsammans började Rädda barnen och Friluftsfrämjandet utarbeta ett projekt.

– En premiss var att projektet skulle förankras lokalt. Kunskapen ska finnas kvar även efter att vi har försvunnit, säger Madeleine Fridhe, som sedan gymnasieåren varit engagerad i barns rättigheter.

För att få en mer lokal förankring har man involverat ungdomar från Skärholmen. Två av dem är Safin Tahir och Ahmed Kareem, som bägge går på gymnasiet.

– Jag och Ahmed brukade hänga på ungdomsgården Andra hemmet och en av ledarna frågade om vi ville vara med i det här projektet, säger Safin Tahir, medan han och Ahmed Kareem gör i ordning en tipspromenad för barnen.

De ordnar tipspromenaden tillsamman med Allan Andersson, som sätter upp en lapp med frågan ”Vilka räknas som barn enligt barnkonventionen?”

– Alla, från födseln tills de fyller 18 år, säger Allan Anderson som enligt egen utsago varit med i Friluftsfrämjandet sedan ”Hedenhös”.

Safin Tahir står vid en gigantisk grill full av korvar åt dem som anmält sig till familjedagen. I ett tält bullas det upp med dricka. Plötsligt kommer barn springande över den lilla spången. Den öppna gräsplatsen fylls snabbt med ett myller av barn och vuxna. Några barn börjar klättra i ett utomhusgym som står vid den leriga stigen. Skratt och rop dansar runt i höstsolen. Efter ett par minuters kaos tar några av de ideella ledarna med sig barn och vuxna en bit bort. Tillsammans bildar de ringar om ungefär tjugo personer. Sen ställer sig alla två och två och bygger ett bo tillsamman. I boet står en tredje person, som är fågel.

– Alla fåglar byter bo baklänges, ropar en av ledarna.

Fåglarna i boet hoppar baklänges till ett nytt bo.

– Alla fåglar byter bo och hoppar på ett ben, ropar ledaren.

Fåglarna hoppar på ett ben. Sen upprepas proceduren krypande och hoppande.

– Leken är ett bra sätt för barnen att lära sig förhålla sig till rummet. Nu är vi på en gräsplätt, men när vi är ute i skogen på onsdagarna är terrängen mer utmanande, säger Camilla Lindgren. Hon är en av de ideella ledarna från Friluftsfrämjandet.

Leken syftar till att ge barnen grundläggande begrepp om rum och natur. Meningen är att pedagogerna sen kunna använda dessa begrepp i sin undervisning i matematik, naturkunskap, svenska, idrott och hälsa.

– Förut när vi var i skogen med barnen så kanske vi bara gjorde enkla övningar som att räkna kottar eller se vilka pinnar som är längst, säger Anneli, en av de pedagoger som ska ta kunskapen vidare efter att projektet med Rädda barnen och Friluftsfrämjandet är slut.

Ringarna av lekande barn och föräldrar upplöses i eftermiddagsskuggorna. Stora och små försvinner in i det höstsprakande skogsbrynet. I sina händer håller barnen varsitt A4-papper med sex olika färgfält.

– Här. Titta! säger Deni Osman 5 år till sin mamma Ashna.

I sin hand håller Deni ett gult asplöv som hon jämför med färgkartan. Ashna hjälper henne.

– Vi ska leta efter saker i skogen som har samma färg som pappret. Men jag hittade inget svart, säger Deni, som förklarar för sin mamma att enligt allemansrätten får man inte bryta några kvistar som sitter på träden.

– Jag har lärt mig saker jag inte visste förut. Som att det tar upp emot fem år för en fimp att försvinna i naturen, säger Ashna.

Varje onsdag är Deni ute i skogen med sina vänner.

– Det är bra och roligt. I dag lekte vi ”alla fåglar”, säger hon.

På en filt i närheten av eldstaden sitter Maya Alrubayi, 7 år, och äter grillad korv med sin familj.

– Vi lär oss många saker när vi är ute i skogen, säger Maya som varit med sin mamma Maisoun på tre familjedagar. I dag är pappa Imad med för första gången.

– Det är kul att träffa alla andra familjer, säger Imad.

Familjen Alrubayi består av två vuxna och fyra barn. De brukar vara i skogen.

– Men innan vi kom till familjedagarna så gick vi bara i skogen utan att göra något speciellt. Nu när vi är ute lär barnen mig saker. Och nu jag vill få mer kunskap om skogen, hur man hittar bär och svamp, säger Maisoun, bördig från Jordanien.

Solen sänker sig ner bakom trädtopparna. Tystnaden och skuggorna tilltar på den öppna platsen.

– Naturen i Sverige är så fin. Men det är inte samma sorts natur som i Jordanien. Inte lika varmt, skrattar Maisoun.

Efter ett par minuter går de sista barnen och vuxna över den lilla spången vid Sätraskogens början.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria