Inledare


Beatrice Rindevall
Fria Tidningen

Vi lever i ett system som gör oss sjuka

Vi lever i en värld full av kemikalier. De kan göra saker rena, färgglada, vattenavvisande eller flamskyddade, men de kan också förändra oss. Och de gör oss tyvärr inte mer färgglada. Vi vet oftast ingenting om hur ämnena som finns i allt från vårt smink, våra skor eller våra väggar påverkar oss. Inte ens de som stiftar lagarna har bra koll. Som det ser ut nu kan ämnen som vi använder dagligen påverka vår fertilitet, våra hormoner, vårt nervsystem och ge oss cancer. Det är ett sjukt system. Ljuspunkten är att många jobbar för att förbättra det, och att det finns saker du som konsument kan tänka på för att slippa den värsta exponeringen. Det är däremot ett litet ljus i en stor outforskad kemikalievärld.

På cirka 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Vi använder nu globalt över 100 000 kemiska ämnen som vi ofta vet extremt lite om. Många av ämnena behöver inte medföra problem, men vissa gör det. Istället för försiktighetsprincipen förbjuds ett ämne när det bevisats farligt. När det redan skadat. När ett ämne förbjuds kan dessutom en snarlik kemikalie, som kan ha samma egenskaper men ännu inte testats tillräckligt mycket för att ha bevisats farlig, användas. Ett exempel på det är PFOS, ett ämne som används för att göra en vara vattenavstötande och är förbjudet i EU. PFOS har hormonstörande effekter och kan vara cancerframkallande, förutom att det inte bryts ner i naturen. I förra veckan kom Testfakta ut med resultaten där de testat åtta barnkängor, och fem av åtta innehåller skadliga ämnen. En innehöll det förbjuda PFOS, men de andra innehöll PFOA, ett snarlikt ämne som är uppsatt på EU:s värstinglista ”Kandidatlistan” och är på väg att förbjudas. När dessa förbjuds kommer sedan andra osäkra, eventuellt skadliga, ämnen ersätta. Det är ett hopplöst system för att stoppa farliga kemikalier när man bara kan byta till andra otestade ämnen.

Barn är extra känsliga, men har också som foster fått en stor del av mammans kemikaliedos. Kvinnor som har fött många barn har ofta en låg kemikaliehalt i kroppen. Om du är ung eller kvinna som vill få barn sägs det vara extra viktigt, men det tar inte med problemet att många av ämnena stannar kvar i naturen. Det har till och med hittats flamskyddsmedel i isbjörnar. Det här är ingen kvinno- och barnfråga, det är en fråga för alla människor och djur. Till det mer positiva (eller nåt) – EU har ändå kommit någonvart. I alla fall jämfört med resten av världen. Kemikalier stannar kvar mycket längre i saker än man tror, så att något är gammalt innebär inte automatiskt att det är giftfritt. Tvärtom kan gamla saker innehålla kemikalier som nu är förbjudna, och alltså vara värre för miljön, dig eller ditt barn.

Det du borde kolla efter är saker som är gjorda inom EU, ju nyare desto bättre. Använd hårfärg, sprayer, smink, rengöringsmedel och liknande sparsamt, köp miljömärkt, passa dig för plaster som känns ”feta” när du känner på dem och se till att du inte värmer plast tillsammans med mat. Matförpackningar innehåller ofta osäkra eller farliga kemikalier, till exempel förpackningarna kött ofta ligger i och konserver. Till och med tamponger och bindor kan innehålla fertilitetsstörande ämnen, så om du vill få barn borde du köpa ekologiskt. Det är svårt för en vanlig ensam människa att ändra EU och världen, men det finns organisationer som försöker göra det. Det du kan göra är att se över din egen konsumtion, engagera dig i organisationerna eller försöka påverka opinionen, politikerna eller företagen. Tills dess måste vi inse att det här är ett sjukt system som gör oss sjuka.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria