Föreningen Vildvuxen önskar en normkritisk jul | Stockholms Fria
  • Ett normkritiskt firande blir det med nykterhetsföreningen Vildvuxen på julafton. - Alla ska känna sig välkomna. Det finns plats för både den som bara vill hänga och den som vill ha mer klassiska julgrejer, säger Lina Ericsson, en av arrangörerna.
Stockholms Fria

Föreningen Vildvuxen önskar en normkritisk jul

På julafton anordnar nykterhetsföreningen Vildvuxen en nykter, alternativ jul fri från normer och måsten i IOGT-NTO:s lokaler i centrum.

– Vi vill erbjuda en plats för alla under julen, säger Lina Eriksson, en av arrangörerna.

På Klara södra kyrkogata nummer 20 är arbetet i full gång. Det är nykterhetsföreningen IOGT-NTO:s nystartade förening Vildvuxen som börjat förbereda inför sin alternativa julafton.

– Vi vill uppmärksamma att julen är en tid för barnen och att det ska vara så. Många barn och unga känner sig inte trygga för att det dricks för mycket hemma och undrar var de ska ta vägen på julen. Här vill vi erbjuda ett alternativ, säger Lina Eriksson, en av arrangörerna.

På julafton blir det bland annat gatukonst, pyssel, skrivarworkshop, musik, målning och kanske till och med träning i självförsvar. Till lunch blir det vegansk jultallrik och till kvällen Karl-Bertil Jonssons julafton på teve. För de minsta finns fiskdamm och lekar.

Än så länge har 22 personer anmält sig och de räknar med att det kommer runt 40.

– I går ringde en ung person från en annan stad och ville komma, berättar Lina medan hon visar var det ska ätas lunch, bakas pizza och tittas på film.

– Självklart går det bra! Hen får sova hemma hos mig.

Vildvuxen är en relativt nystartad förening som anordnar olika normkritiska aktiviteter. Under hösten har de arrangerat allt från graffitifrukost, klättring och fredagshäng till föreläsningar om bland annat alkoholnormen i gruppen lesbiska kvinnor.

– Vi vill visa upp ett nyktert sammanhang dit vem som helst kan komma. Vissa kan ha så många föreställningar om nykterister – att vi bara skulle vara tråkiga människor som sitter och dricker te och äter kakor, säger Lina och bryter ut i skratt när hon inser att det är precis det vi sitter och gör.

Båda Linas och Faridas upplevelse är att nykterhetsrörelsen fått ett uppsving på sista tiden – allt fler visar intresse.

– Det är mycket snack om det, det känns som att många fler vågar prata om det nu, säger Farida.

– Framför allt med Vildvuxen, så frågar folk om råd och samarbeten. Till exempel träffade jag några i förra veckan som ville starta en nykter, anarkistisk bokcirkel, säger Lina.

Julaftons-firandet riktar sig framför allt till barn och unga i missbruksmiljö eller som av någon anledning inte kan eller vill vara hemma på julafton.

– Det är en dag då hela Sverige släcks och man känner av att alla har något att göra, säger Farida Al-Albani, som också är med och arrangerar firandet.

– Sedan kommer också frågorna i skolan om ”vad ska du göra på jullovet” eller ”vad gjorde du på julafton”?

– Om du inte har möjlighet till det hemma, så får du genom att komma hit någonting att berätta, fyller Lina i.

– Du behöver inte säga att du var på ett nyktert julfirande med en förening, du kan berätta att du var på middag och gjorde en pärlplatta.

För allas trygghet ska alla som kommer dit vara nyktra.

– Det handlar om trygga möten, att garantera det för dem som kommer hit. Om man har haft det nära inpå sig, tänder det igång mycket hos en om någon till exempel luktar alkohol. Eftersom människor kommer hit av den anledningen är det viktigt, säger Farida.

– Här vill visa på ett alternativ, att det finns en plats för alla. Det är ganska ensamt därute, men i mötet med andra som kanske är i en liknande situation så ser en att en inte är ensam, säger Lina.

Evenemanget får stöd av kampanjen Vit jul. IOGT-NTO kör kampanjen om att alla barn har rätt till en jul utan alkohol för åttande året i rad. Syftet med kampanjen är att bedriva jullovsaktiviteter för barn och unga och få fler vuxna som firar jul med barn att fira en jul utan alkohol och låta julhelgen vara alkoholfri.

Information om evenemanget har de spridit genom bland annat förskolor och fritidsgårdar. Men alla som vill är välkomna och det går bra att komma bara en timma eller två – det finns inga krav eller måsten.

– På julen ska det göras så mycket och allt ska klaffa. Det här med att en ska ”ha kul” blir en förväntan istället för att bara göra det som känns kul, säger Lina.

Evenemanget på julafton är gratis och pågår från klockan 11 på förmiddagen, kanske hela vägen in på småtimmarna.

– Eller så känner vi klockan 18 att nu är vi klara och vill gå hem, då går det också bra, säger Farida.

Lina håller med, vad de önskar sig är ”en skön kväll”.

– Kom som du är och var som du vill, vi löser allt på vägen.

Fakta: 

Vildvuxens julafton

  • 13.00–15.00: lunch (anmälan)
  • 13.00 och framåt: olika aktiviteter
  • 16.30: pizzabakning (anmälan)
  • Ca kl 19.00: Karl-Bertil Jonsson på tv
  • 21.00: filmvisning

Anmälan till maten på: korta.nu/vildvuxen eller 073-535 49 00.
Hitta facebookeventet här: http://korta.nu/julafton

 

Andra alternativa julaftnar 

Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 
Jul i Gemenskap firas i Immanuelskyrkan 24–26 december kl 17–21. Det bjuds på julmat, kaffe, sång, musik, julspel och jullekar. Hit kan de som vill fira en alternativ jul, de som lever i hemlöshet eller någon annan form av utsatthet komma.

Fotografiska, Stadsgårdshamnen
Skokartongsappellen håller julaftonsfirande i Fotografiskas lokaler* i Stadsgårdshamnen klockan 15–20. Det blir kalas med mat och julklappar för dem som annars inte har möjlighet att fira en god jul i gemenskap med andra. *(Ingång genom Fotografiskas entré på bortre kortsidan.)

Rågsveds Folkets hus
Gemensam jul blir det i nya Rågsveds Folkets hus. Klockan 12.30–16 är det öppet hus med julbord och underhållning, fiskdamm och lek för barnen.

Djurgården
Vit jul med häst och hund för unga blir det på Häståkeriet på Greve von Essens väg på Djurgården. Alla unga cirka 16–25 år är välkomna att fira en alternativ, alkoholfri jul, i sällskap av trygga vuxna. Klockan 9–20 blir det bland annat pröva-på-ridning, stallgöra, julbuffé och brädspel. Anmäl gärna till [email protected].

Verdandi anordnar gemensam jul på flera platser: 
• Verdandis lokal i Järfälla serverar julbord klockan 12–15.
• I Tensta finns barnverksamhet klockan 15–20 på Gullingeplan 48 och ungdomsverksamhet klockan 15–21 på Husingeplan 18.
• Alternativ Helgverksamhet blir det på Storbyplan 31 i Rinkeby klockan 15–20 och på Hjälmarsvägen 4 i Årsta klockan 15 till 20.

Allt är gratis såklart.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2021 Stockholms Fria