• Rémi Puig och Caspar Behrendt, vinnare av bästa visualisering vid Hack for Sweden 2015.
Stockholms Fria

Hemnetknarkare – se hit!

Nu kan du komplettera dina Hemnet-sökningar med information om valresultat i ett område. ”Det är för alla som tycker att samhällsfrågor är lika viktiga som kakelugnar”, säger webbprogrammeraren Caspar Behrendt.

Programmet togs fram under 24 timmar av Caspar Behrendt och Rémi Puig, redaktionell utvecklingschef respektive webbprogrammerare och IT-ansvarig på Fria Tidningar. I söndags vann de priset för ”bästa visualisering” i tävlingen Hack for Sweden för sin applikation Hemul.

Tävlingen Hack for Sweden syftar till att möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheters öppna data. Fria-medarbetarnas vinnande applikation kan användas till sajten Hemnet och ger information som valresultat, badplatser och nöjdhet med kommunen i samhället runt de bostadsobjekt man är intresserad av. Bidraget bygger på data från SCB, SMHI, Arbetsförmedlingen, Kommun- och landstingsdatabasen och Havs- och vattenmyndigheten.

Grattis! Hur fick ni idén?

Rémi: – Tack! Det var Caspars idé...

– Den damp ner när vi satt och kollade på vilka offentliga datakällor som fanns att jobba med, säger Caspar Behrendt.

Hur lång tid tog det?

Rémi: – Själva tävlingen sträckte sig över ett dygn som vi utnyttjade helt. Det blev ingen sömn. Men vi hade förberett oss lite innan och börjat kolla hur man kommer åt tillgängliga data.

Vad innebär ”bästa visualisering” i sammanhanget?

Rémi: – Att på ett enkelt och grafiskt sätt visa något som annars kan vara svårt att komma åt och förstå (statistik, siffertabeller).

Vad ser ni för funktionsområden och målgrupper?

Caspar: – Det var ju ett ganska luststyrt projekt så vi funderade i ärlighetens namn inte på nyttan så mycket i förväg. Men målgruppen är väl alla som tycker att samhällsfrågor är lika viktiga som kakelugnar.

Hur ser ni på risken att det används ”fel”, på ett sätt som ni möjligen inte avsett? En mäklarfirma kanske gör större vinster med hjälp av appen, någon rasist kanske modifierar det så att man kan se om det finns asylboenden i närheten av ett visst hus?

Rémi: – Visst, risken finns. Jag tycker dock att öppna data är viktigt ur ett öppenhetsperspektiv och det överväger risken.

Caspar: – Ja, det är ju samma sak med din tidning; man kan aldrig veta om informationen används till något man inte önskade, men kan ju inte sluta göra journalistik för det. Men självklart har vi ett ansvar för att tänka på sådana här saker. Som vår app ser ut nu kan jag inte se några etiska problem med den.

Ser ni någon utvecklingspotential?

Rémi: – Vi skulle kunna lägga till hur mycket data som helst: luftkvalitet, vattenkvalitet, närmast naturområde med specifika djur- eller växtarter, demografisk information, hur det ser ut i kommunen kring jämställdhet eller tillgänglighet och mycket mer.

Det finns så många appar och tillägg där ute. Internet känns ofta omöjligt att orientera sig i. Hur ska man hitta det som är bra?

Rémi: – Man missar massor med bra grejer! Jag försöker kolla upp tips som jag får från sociala medier. Kolla gärna på de andra bidragen från helgens hack.

Slutligen, vad är bäst, Firefox, Internet Explorer, Safari eller Google Chrome, ur både användarperspektiv och ett etiskt perspektiv.

Rémi: – Google Chrome ger bäst användarupplevelse, och som webbprogrammerare måste jag använda alla för att testa – även Internet Explorer, men det skulle jag inte rekommendera till någon!

Caspar: – Browser war! Önskar jag kunde svara Firefox, men jag använder också Chrome.

Fakta: 

Hack for Sweden

• Tävling i regi av flera svenska myndigheter i syfte att utveckla nya tjänster och produkter med myndighetsdata.

• Det finaste priset, Hack for Sweden Award, gick i år till fyra Linköpingsstudenter för tjänsten Varsko, som vid olyckor eller katastrofer kan varna invånarna genom sms, e-post eller sociala medier.

• De andra bidragen finns på http://hackforsweden.se/bidrag-2015/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria