• Barbara Brädefors från Folkkampanjen för gemensam välfärd.
Stockholms Fria

Folkets krav: ge tillbaka miljarderna

Storbankerna drog till sig demonstranter under dagens bolagsstämmor.

34 miljarder lade staten på en stabilitetsfond som skulle rädda bankerna i samband med finanskrisen 2008–2009. Nu är det payback time, tycker Folkkampanjen för gemensam välfärd.

– Vi är här med ett inkassokrav. Vi vill att bankerna och aktieägarna ska betala sin skuld. Pengarna ska tillbaka till välfärden, säger Barbara Brädefors från nätverket.

Klockan är nio på onsdag morgon och Handelsbanken håller stämma på Grand hotels vinterträdgård. Barbara har tagit sig ut för att protestera. Andra från nätverket har köpt aktier för att få delta men det har inte Barbara, så hon får stå utanför.

– Det är svårt att påverka banker, men det är bara folket som kan göra det, säger hon och räcker ut flygblad efter flygblad.

Aktieägarna kommer i stötar, många är pensionärer. En gammal och till synes skröplig man med rollator kommer i taxi och släpps in från sidan. Vakten ledsagar honom och hjälper till upp för den lilla trappan.

Det blåser snålt och banken dukar upp kaffe till både demonstranter och aktieägare. Handelsbanken har förståelse för protesterna.

– Jag kan verkligen hålla med dem, säger Johan Lagerström, informationsdirektör. De andra bankerna har gjort fel. Jag kan säga det, jag har ändå inte så många kompisar bland de andra bankerna i stan. Handelsbanken tog inte emot något stöd, även om vi utsattes för enormt tryck från regeringen. Men vi vägrade. Det är en principsak, man ska inte ta emot bistånd man inte behöver.

Några anställda kommenterar den blå skylten som talar om att stämman hålls här. Den är felstavad. Det står ”bolagstämma”, det saknas ett s.

– Det är så man spar in på kostnaderna, skrockar en bankman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Folkbildning für alle

SFT besöker Skarpnäcks folkhögskola som vill öka integrationen – bland annat med hjälp av Minecraft.

© 2024 Stockholms Fria