• Fritidspedagogen Anna fick nog av stuationen på sin arbetsplats. Efter migränattacker och ständiga incidenter sa hon upp sig.
Fria.Nu

Migränattacker bland elever och personal på fritids

Efter ständiga migränattacker och incidenter fick Anna Karlsson nog av arbetet som fritidspedagog. Nu berättar hon om jobbet hon kände sig tvingad att lämna.

Det var i höstas Anna Karlsson blev erbjuden ett vikariat som fritidspedagog på en skola i Göteborg. Innan dess hade hon hoppat in som timanställd så hon var nöjd över att nu ha ett fastare schema och kunna planera framåt. Den första tiden på skolan gick bra, hon arbetade nära en annan erfaren kollega och hon trivdes på jobbet. Men snart slutade kollegan och Anna fick en ny ung och oerfaren kollega att dela elevgruppen på 57 barn med.

– Det fungerade inte. Jag började få migränattcker och fick använda planeringstiden till att skriva incidentrapporter, berättar hon.

Flera saker var svåra. Lokalen för fritids var underdimensionerad för antalet barn vilket begränsade de aktiviteter som var möjliga att göra. När elevgruppen var inomhus blev både personal och barn sjuka av den höga ljudnivån och stressen i barngruppen.

– Jag påtalade problemet för rektor och fick svaret: säj till barnen att vara tysta. Det var upp till oss att lösa situationen så gott det gick, säger hon.

Anna var noga med att skriva incidentrapporter för varje allvarligare bråk mellan barn och mellan barn och personal.

– Det var mitt enda sätt att dokumentera hur allvarlig situationen var. Jag la praktiskt taget min planeringstid på att skriva incidentrapporter. Det blev omkring 5–7 i veckan, berättar hon.

Till slut gick hon med hela bunten och la på rektors bord.

I samma veva hörde hon från föräldrar att de varit med sina barn på sjukhus på grund av återkommande huvudvärk och det var inte svårt att se samband, tyckte Anna.

– Vi i personalen fick ägna tiden åt att stoppa slagsmål och ta hand om de mest akuta sakerna. För mig blev det en stor frustration att inte kunna erbjuda en bättre verksamhet, säger hon.

Till slut valde hon att sluta och har nu istället börjat jobba på ett annat fritids i ett annat område.

– Det är som natt och dag. Organisationen är fungerande, lokalerna är bättre och verksamheten fungerar. Min migrän är borta.

Parallellt med nya jobbet läser hon till fritidspedagog på distans - något hon får mycket stöttning för av den nya chefen.

– Jag har dåligt samvete att jag inte stannade och kämpade mer - för barnens skull. Men det gick inte. Att lämna är också att visa att något är fel, säger hon.

Fakta: 

Anna Karlsson heter egentligen något annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria