• Dare Fasasi har burit i flera år på idén om nollywoodkomedin Head gone.
Stockholms Fria

Han gör huvudlös film om psykisk ohälsa

Vi har träffat Dare Fasasi som regidebuterar med en otypisk nollywoodkomedi på temat galenskap. ”Det är en tunn linje mellan att vara frisk och att vara ’galen’”, säger han.

Dare Fasasi är på turné. Det är han van vid, men då som dancehallartisten Baba Dee. Nu promotar han sin debutfilm Head gone, en komedi som inte drar sig för att utnyttja galenskapens underhållningsvärde samtidigt som den ger psykiatrin en känga.

Regissören har sedan många år sin bas i Stockholm men är högst närvarande i det nigerianska kulturlivet. Tillsammans med sin bror Lanre Fasasi, mer känd som den välkände artisten Sound Sultan, driver han produktionsbolaget Naija Ninja som också står bakom filmen.

Idén har legat och grott länge. Projekt som musikvideor och tv-produktioner tycks ha kommit emellan. Men han och brodern har alltid återvänt till Head gone. I november hade den premiär i Lagos.

– Det känns tillfredsställande att äntligen ha den ute på biograferna, säger Dare Fasasi.

Han är i Stockholm tillsammans med Lanre Fasasi och ytterligare en musikalisk stjärna, rapparen 2face Idibia, som bidragit med soundtrack. I ett samarrangemang med Cinemafrica visades filmen i Filadelfiakyrkan den 1 maj med efterföljande uppträdanden av de exklusiva gästerna. Filmen har redan visats i Berlin och efter Sverigebesöket väntar New York.

Den nigerianska filmindustrin är världens näst största, efter den indiska. De så kallade Nollywood-produktionerna är till största delen lågbudgetfilmer som görs direkt för hemmabruk. Videomarknaden är omfattande.

För Head gone har Dare Fasasi skaffat sig bättre tekniska förutsättningar och efterproduktionen är gjord av Nordisk Film i Sverige.

Men det är också ovanligt att en film ur Nollywood-fabriken – även om Head gone enligt regissören är långt ifrån en typisk sådan – når utanför kontinentens gränser. Den tilltänkta publiken är kanske framför allt exilnigerianer i synnerhet och afrikaner i allmänhet, men Dare Fasasi vill förstås också få västerlänningar att upptäcka Nigeria som filmland.

– Vi har visat filmen i Berlin och New York, och publiken har varit ganska mottaglig. Jag tror att också den svenska publiken kan tycka att den är intressant och få sig ett gott skratt.

Head gone handlar i stora drag om en grupp mentalpatienter som på vägen från en institution till en annan lyckas rymma från bussen. Den ansvariga läkaren plockar tillsammans med chauffören upp två liftare som de utan större betänkligheter låter passera som patienter. Deras ”Jag är inte galen!” räcker givetvis inte långt och de läggs genast in på akutavdelningen. Under tiden hamnar de ”riktiga” patienterna i allehanda mer eller mindre dråpliga situationer.

Så småningom återställs ordningen – vilket även innefattar att sjukhusets korrupta ledning avslöjas.

– Psykisk sjukdom är ett viktigt ämne som är kontroversiellt i hela världen, säger Dare Fasasi. Det är en tunn linje mellan att vara frisk och att vara ”galen”, och det är det jag vill visa med filmen. Vem som är frisk hänger ofta på situationen.

Idén till Head gone fick han från en av skådespelarna, komikern Bright ”Basketmouth” Okpocha, ett oerhört stort namn i Nigeria, precis som nästan alla filmens medverkande. Sedan utvecklades karaktärerna under många år.

Dare Fasasi besökte också olika psykiatriska avdelningar.

– Jag var på en institution för att göra research och stötte på en kille som jag tyckte såg ut som en doktor. ”Ursäkta, är du läkare?”, frågade jag och han svarade: ”Nej, behöver du en?”

Dare Fasasi skrattar.

– Han var bara en besökare, men det visar hur mycket sammanhanget spelar in.

Dare Fasasis bägge hemländer har sina högst skilda problem när det kommer till psykiatrisk vård. Om tidigare års nedskärningar varit en omdiskuterad reform i Sverige så finns i Nigeria knappt någon vård att skära ned på. Enligt World Psychiatric Association har Nigeria 110 registrerade psykiatriker. Befolkningen uppgår till över 180 miljoner människor. Föga förvånande vänder sig många till traditionella medicinska praktiker, då det också råder bristande kunskap om orsakerna till psykisk sjukdom.

Om Head gone får någon folkbildande verkan återstår att se. Filmens skruvade karaktärer spelar ut hela galenskapsregistret med vanföreställningar och hysteriska skratt och har fler komiska än realistiska poänger. Men för att nå de breda massorna är det förstås rätt val av genre, och med sina stjärnspäckade eftertexter är de chanserna goda.

Fakta: 

Dare Fasasi

• Dare Fasasi är uppväxt i Nigeria, sedan 2002 bosatt i Stockholm.

• Under namnet Baba Dee är han en känd dancehallartist.

• Head Gone är hans debutfilm, producerad av egna bolaget Naija Ninja som han har tillsammans med sin bror Lanre Fasasi, eller Sound Sultan, också han en känd musiker.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

© 2024 Stockholms Fria