• "Det är lättare för en sköterska med specialistutbildning att bedöma om en patient är självmordsbenägen eller inte"
Fria.Nu

Specialistutbildad personal kan minska självmorden

Hade fler läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin haft specialkompetens skulle liv kunna räddas. Det menar Anne Karin Höglund, viceordförande i Vårdförbundet Västra Götaland.

– Ju mer kunskap du har desto större förutsättningar har du att kunna hjälpa.

Året var 1978 då Anne Karin Höglund började arbeta som sjuksköterska inom psykiatrin i Göteborg. På den tiden bestod personalen mest av skötare och det fanns knappt några sjuksköterskor inom den psykiatriska specialistsjukvården. Det menar Höglund beror på att psykiatrin då fungerade annorlunda än hur det gör i dag. Då bestod vården främst av medicinering och förvaring till skillnad från i dag då det samverkas och pratas med patienterna och deras anhöriga på ett helt annat sätt.

– Väldigt mycket inom psykiatrin har ändrats till det bättre, men när det gäller specialistutbildad personal finns det inga krav vilket jag tycker att det borde finnas.

Hon menar att personalens kunskap och kompetens ökar patientsäkerheten och skulle även kunna förhindra att en person begår självmord.

– Det är lättare för en sköterska med specialistutbildning att bedöma om en patient är självmordsbenägen eller inte. Ju mer kunskap du har desto större förutsättningar har du att kunna hjälpa. Varje sommar tas det in personal som inte har någon utbildning alls inom psykiatri och det är klart att det inte är bra.

2010 var enbart fyra av tio sjuksköterskor inom psykiatrin specialistutbildade, men någon mer aktuell siffra finns inte enligt Höglund.

­– Det jag vet är att antalet specialistutbildade sjuksköterskor och läkare inom psykiatrin i Västra Götalandsregionen är lågt och de blir allt färre. Det tycker jag borde vara prioriterat från landstingets sida att ändra på, säger Höglund.

Att få anställda har någon specialistutbildning tror Höglund bland annat beror på att det inte innebär någon lönehöjning om du besitter specialkunskap. Hon berättar att hon själv är specialistutbildad inom psykiatri, men fick högre lön då hon i början på 2000–talet lämnade psykiatrin för att arbeta med telefonrådgivning inom primärvården.

– Det är helt tokigt tycker jag. Jag skulle haft den högsta lönen inom det område jag är specialist.

I Västra Götalands regionen har det påbörjats en satsning som ger sjuksköterskor som arbetar inom psykiatrin möjlighet till vidareutbildning. De som får en plats på utbildningen läser sedan på halvfart och arbetar halvtid.

– Det är ett bra initiativ och en bra början. Däremot finns det fortfarande inget krav på att ett viss antal av de anställda inom psykiatrin ska ha specialistutbildning. Och det finns inte heller någon plan på hur man ska ta hand om den nya kunskapen som sköterskorna får efter utbildningen.

Höglund menar att många som vidareutbildar sig ändå förväntas göra samma sak som innan utbildningen. Det blir därför svårt för en person att få till en förändring på en avdelning om det inte finns någon plan eller stöd från ledningen om hur kompetensen ska tas tillvara på.

– Det måste till en möjlighet för dessa sjuksköterskor att använda den kunskap de har, att kunna vidareutbilda sina kollegor och få en möjlighet att läsa sig mer. De måste få känna att de använder sin kunskap och att det kommer patienterna till godo.

Det är med dubbla känslor hon ser på dagens psykiatri.

– Det går åt rätt håll i vår region genom att det satsats medel för utbildning, men det behövs mycket mer. Det är bra att viljan finns och tanken är god men med den här farten kommer det ta lång tid innan vi kommer någon vart.

Fakta: 

Behöver du prata med någon?

Sjukvårdsupplysningen: På telefonnummer 1177 får du svar på vart du ska vända dig inom vården. Vid akut hjälp, ring 112.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60, alla dagar 13–22.

Självmordsupplysningen chatt, vardagar 19–22. www.mind.se

BRIS-Barnens hjälptelefon: 116 111, alla dagar 10–22 förutom onsdagar 13–16.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50, dygnet runt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

© 2024 Stockholms Fria