Laglig graffitivägg får tummen ner | Stockholms Fria
  • Mathias Leveborn, V-politiker och ledamot i Graffitifrämjandet.
Stockholms Fria

Laglig graffitivägg får tummen ner

Söder ska få lagliga graffitiväggar, men förespråkarna hade hoppats på mer. ”Det här är undermåligt”, säger Mathias Leveborn (V).

I dag presenterar Södermalms stadsdelsförvaltning sitt förslag på var de två planerade lagliga graffitiväggarna bör finnas.

Förslaget lyder: baksidan av en kafébyggnad intill Tanto bollplan och på en ännu obefintlig trävägg i Barnängen. Väggarna ska införas på försök i två års tid och skötas som ett samarbete med Fryshuset, skriver Stockholm Direkt.

Mathias Leveborn (V) sitter i Södermalms stadsdelsnämnd och är ledamot i Graffitifrämjandet. Han är besviken.

– Det är undermåligt. Malmö har 200 meter vägg, Västerås 175 och Botkyrka 100. Bara i Botkyrka, en mindre kommun i närområdet, har de en tio gånger större vägg än man föreslår här.

Han kallar de föreslagna väggarna ”i princip oanvändbara”.

– Jag hade högre förhoppningar. Det är en profilfråga för hela majoriteten och det här lever inte upp till de högt ställda ambitionerna som vi har på det här området.

Förvaltningen presenterar sitt förslag i dag. Om två veckor är det möte i stadsdelsnämnden och nu hoppas Mathias Leveborn att politikerna kan skärpa förslaget tills dess.

– Det är ambitionen. Förutsatt att vi kan landa i något bra vill vi komma till beslut så snart som möjligt så att vi kan införa det här i sommar.

Är det inte lite gnälligt, ska ni inte vara glada nu när ni fått en vägg?

– Hade den på något sätt levt upp till grundförutsättningarna så kanske vi hade kunnat köpa det, men det här är som att föreslå en sandstrand på 1,5 meter eller en fotbollsplan på tre meter. Man måste lyssna på utövarna.

Ett tidigare förslag på placering är muren på Zinkensdamms IP. Det vore bra då det är viktigt att väggen är centralt placerad, menar Mathias Leveborn.

– Det här sker inom ramen för en demokratisatsning. Det är till för utövarna men också för alla andra. Det måste vara tillgängligt. Vi köper inte in offentliga konstverk och sätter i industriområden, för folk rör sig inte där. Det är likadant med den här typen av konst.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria