• Julian Matus, Christian Castro, Viktoria Nguema och Yoel Tecle driver projektet 1 på miljonen.
Stockholms Fria

De sprider stolthet i orten

Miljonprogramsområden framställs ofta som fula och farliga. Med personliga porträtt vill 1 på miljonen ge en annan bild av orten.

– Jag kommer ihåg när jag själv var lite yngre och folk frågade var jag bodde. När jag sa att jag bodde i Jordbro sa många ”jaha, är inte det farligt?”. Egentligen är det inte alls så.

Det säger Julian Matus, som står bakom Instagram-kontot 1 på miljonen tillsammans med Christian Castro, Viktoria Nguema och Yoel Tecle. Lagom till miljonprogrammets 50-årsjubileum porträtterar de boende i förorten med syftet att visa en ärlig bild av miljonprogrammen som människor kan känna igen sig i. Bilder varvas med korta, personliga berättelser om allt från identitet och relationer till fotboll och skola.

Sidan startade i juni 2014 på initiativ av Viktoria Nguema och Yoel Tecle. Senare hoppade även Christian Castro och Julian Matus på. Alla är uppväxta i något av Stockholms miljonprogramsområden och Julian Matus har bott i Jordbro i större delen av sitt liv.

– Det finns alltid en negativ bild av miljonprogrammen. Som att det är fult och mycket kriminalitet. Det vi gör visar att det är helt annorlunda. Mycket natur, människor som pluggar vidare efter gymnasiet och stor potential bland dem som bor här, säger han.

Bilderna visas på Mångkulturellt centrum i Botkyrka till och med 5 juni. Gruppen har också inlett ett samarbete med SVT:s nya plattform Edit och har nästan 1 500 följare på Instagram.

– Vi har inte varit beredda på något av det här. Så där ser man att det finns en uppskattning för det vi gör. Det är det som får oss att vilja jobba vidare, säger Julian.

Varje vecka har en person ansvar för att göra och lägga upp två porträttbilder och intervjuer på Instagram. Men oftast hjälps de åt.

– Det började med människor man känner eller är nära. Jag var en av de första att bli intervjuad innan jag hoppade på projektet. Men sedan har det expanderat, en kompis säger att han har en kompis som vi skulle kunna intervjua.

Många hör av sig och tipsar om områden de ska åka till. I vilken förort han själv hamnar i nästa gång vet han inte.

– Det beror på vilka människor vi får tag på. Men vi försöker arbeta för att få en så jämn fördelning som möjligt, så att de inte bara är från en och samma ort.

Finns det något område du skulle vilja åka till?

– Det hade varit kul att komma ut utanför Stockholm, till Göteborg till exempel, det finns ju miljonprogram i hela landet. Men det kräver mer tid och vi är ganska begränsade eftersom vi alla har jobb och studier.

Julian utbildar sig till fritidsledare. När han var yngre fick han mycket stöd från fritidsledarna och vill nu föra det vidare. Han säger att hans uppväxt har präglat honom mycket. Han berättar om en händelse under första året i gymnasiet som han minns tydligt. När läraren fick veta att han gått i grundskolan i Jordbro så sa han att han tyckte synd om Julian, han hade hört att skolan inte var så bra.

– Jag gick ut nian med bra betyg och var glad för det och så får man höra sådant. Det fick mig att tänka att jag inte kan bättre, som att jag kom från en sämre plats. Det blir som en motgång när man får konstiga blickar eller att får höra att det är på ett sätt som det inte är när man säger var man kommer från.

Men Julian menar också att motgångarna har gjort honom starkare. Och 1 på miljonen har haft stor betydelse för honom själv och sin egen bild av miljonprogrammen.

– Alla vi har intervjuat är bra människor som gör något bra i livet, det är en häftig känsla. Jag känner en allt större stolthet för var jag kommer från.

Fakta: 

1 på miljonen

• Projekt som verkar genom ett Instagram-konto med samma namn, men man samarbetar också med SVT-satsningen Edit.

• Aktuella med en utställning porträtt på Mångkulturellt centrum t o m 5 juni.

• I år fyller miljonprogrammet 50 år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria