• Drakamöllan.
  • Rörums backar.
  • Karin Hoffmanns hemtrakt Romeleåsen.
  • Karin Hoffmann har traskat på de allra flesta stigar i Skåne och delar med sig av sina rundvandringar i nio olika böcker.
  • Söderåsen, Östra Klövarhallar. Foto: Karin Hoffmann
  • Kustvandring i Stenshuvuds nationalpark.
  • Kullaberg.
Fria.Nu

Utforska naturen i sommar

För 20 år sedan slutade Karin Hoffmann röka och började att springa i stället. Löpträningen ledde till att hon ständigt ville finna nya stigar och rundor. I nio böcker med olika teman har hon nu samlat 210 rundvandringar i Skåne.

Ett strövvänligt landskap med betesmarker, vackra blandskogar, ringlande vatten, fågelrika sjöar och en levande kulturbygd. Så beskrivs landskapet i Karin Hoffmanns första bok, rundvandringar Romeleåsen, som kom ut för tio år sedan och tar med läsaren ut i författarens hemtrakt.

– Det var mest på skoj som jag till en början skrev ner mina vanliga träningsrundor hemmavid. Att det sedan blev en sådan succé var lite oväntat, säger Karin Hoffmann.

Hon berättar att hon tycker att Skåneleden är väldigt fin men att den inte är så användarvänlig då man inte kan gå leden i en kortare runda utan måste gå från en punkt till en annan. Därför fick hon idén om att skriva böcker med rundvandringar som läsaren sedan kan kombinera till egna vandringspaket. Alla böckerna är självinstruerande vilket innebär att man läser böckerna och följer vägbeskrivningarna i dem då rundorna inte följer markerade leder.

– För helt orutinerade vandrare är det kanske bättre att börja med ett strövområde med markerade leder. Men vill man ta steget längre så är det trevligt med en bok att ha som underlag och ge sig ut på ett eget äventyr.

Alla hennes böcker har olika teman. En bok guidar dig i Skånes sista vildmark, Söderåsen, och i en annan har Karin Hoffmann valt ut 350 jätteträd som står vackert och gjort rundvandringar kring dem. Idén till en annan bok fick hon från några studenter som tog kontakt med henne.

– De ville ha tips på rundvandringar för de som inte har bil, så då gjorde jag en bok för tågburna med naturnära turer där man kan gå direkt från olika tågstationer.

Hon berättar att hon med åren nästan vandrat varje stig i Skåne och hittat många magiska platser vilket blev en bok med rofyllda platser.

– Rörums backar är ett sådant ställe. Där är det mjukt, fint och väldigt rofyllt. Det är långt i från trafik och buller, stilla och lite tidlöst.

Fakta: 

Karins Hoffmanns vandringstips

Från många bilvägar kan Skåne se platt ut men Karin Hoffmann menar att Skåne är en helt unik klimatzoon med många fantastiska höjdpunkter, omväxlande miljö och kuperad natur. Här tipsar hon om några av sina favoritställen.

- Sprickdalen Klövahallar på Söderåsen. I botten ringlar Klövabäcken, det längsta vattendraget på åsen. I området finns åsens högsta vattenfall.

- En annan favorit på Söderåsen är strövområdet Klåveröd. Där hittar man mytomspunna platser som lilla Klåveröd, Snuvestuan, Skorstensdalen, Vargadalen och den trollomspunna Traneröds mosse.

- De kraftigt kuperade backarna vid Rörum är mindre kända än Brösarps backar, men de står sig väl i jämförelse.

- Ett annat smultronställe på Österlen är Drakamöllans naturreservat. I dalgångarna, inbäddade i färgsprakande ljungheder betar Gutefår och Islandshästar det ålderdomliga kulturlandskapet.

- Mellan de tre sjöarna Sövdesjön, Sövdeborgssjön och Snogeholmssjön ligger det natursköna Snogeholms strövområde. Sjöarna bidrar till ett rikt fågelliv och i de gamla skogarna kring Snogeholms slott och Sövdeborgs slott finns det många evighetsträd och ett rikt djurliv.

Läs mer om rundvandringar i Skåne och Karins Hoffmanns samtliga böcker på http://www.rundvandringar.se/

Facebook: Rundvandringar, offentlig grupp. Här möts vandringsentusiaster för att styra upp gemensamma vandringar, dela tips och visa bilder.

Skåneleden– 100 mil natur

För dig som vill vandra längs en led.

Mellan Osby och Vittsjö i nordöstra Skåne vandrar du i djupa skogar. Vill du istället uppleva dramatiska havsvyer varvat med bokskog ska du ta dig till Kullaberg.

Fler och ingående vandringsförslag finns på http://www.skaneleden.se/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

© 2024 Stockholms Fria