• Kenneth Seremet slår ett slag för vinylskivan. I sitt program Radio Rinkeby varvar han funk och house med samtal med gäster.
Stockholms Fria

Rinkebys röst i radion

Radio Rinkeby har tidigare sänts live via webbradio från Regeringsgatan. Intressanta Rinkebyprofiler och bra musik har gett programmet uppmärksamhet. Nu vill skaparen Kenneth Seremet börja sända på fm-bandet.

Kenneth Seremet ville hitta ett sätt att lyfta Rinkebyborna i andras ögon och skapade därför Radio Rinkeby under artistnamnet Kenny Black. Ett radioprogram som sändes live på nätet en timme i veckan och presenterade boende i Rinkeby från ett eget perspektiv.

– De första avsnitten handlade om att presentera intressanta Rinkebybor. Men inte de där klyschorna, utan människor som bryter mot normen som många tror att vi har i Rinkeby. Inte personer som jobbar med till exempel moskén eller jobbiga ungdomar, utan någonting helt annat.

Det första programmet sändes i april 2014 och gästen var kulturarbetaren Ubah Musse. Hon scendebuterade 2011 på Riksteatern med monologen Vem sover i natt? och är i dag bland annat skådespelare och manusförfattare. I senare program fanns gäster som modedesignern Aysha Jones Ceesay och politikern Ann-Margarethe Livh (V).

– Jag känner Ann-Margarethe Livh, hon är Rinkebybo sedan många år. Det är ju intressant med en politiker som faktiskt bor i en stadsdel som politikerna pratar om. Sen brukar jag säga att hon tagit en kula för demokratin nere i Mogadishu, det är klart att hon skulle vara med i programmet.

Men Radio Rinkeby har också haft gäster som inte har en anknytning till området utan varit inbjudna av en annan anledning, som musikern Papa Dee.

– Det är också en viktig grej med Radio Rinkeby, att jag kan koppla folk med kändisskap till Rinkeby. Hitta personer som Papa Dee, en kändis. Koppla honom till Rinkeby och samtidigt kunna prata om andra perspektiv än artisteriet i programmet, säger Kenneth Seremet.

Radio Rinkeby handlar inte bara om gästerna utan även till stor del om musiken. Kenneth Seremet har haft en lång dj-karriär under artistnamnet Kenny Black och han driver i dag ett eget skivmärke. Det är inte ovanligt med 70-talsfunk eller Detroit-inspirerad house i programmen, varvat med ett samtal med gästen. Inför varje avsnitt väljer han omsorgsfullt ut musiken beroende på vem som är gäst för dagen.

– Det finns en tydlig tanke med musiken. Eftersom det är gästen som är utgångspunkten vill jag också att musiken ska stämma in på dennes personlighet. Det krävs några timmars förberedelse om det ska kännas genuint. En av mina gäster påminde om Donna Summer, då inledde jag showen med Donna Summer. Men inte med den mest kända låten utan en skön b-sida som är skitfet, men som inte blev en hit.

För Kenneth Seremet är det klassiska radioformatet något han vill bevara, från tiden då radioprataren presenterar låten över introt för att sedan bli tyst när sången kom igång. Men det är inte det enda han vill slå vakt om.

– All musik som spelas i radion är på vinyl, förutom när någon gäst kommer med sitt eget material. Det är viktigt för mig att bevara det formatet av skäl som ljudkvalitet, nostalgi och kultur. Men också något som lämnas efter till framtida generationer, något som består, säger han.

Radio Rinkeby sändes live i webbradion Radio Skanstull som har en lokal på Regeringsgatan i Stockholm. Lokalen är en kombination av radiostation, bar och restaurang. För Radio Rinkebys gäster kunde det ibland uppstå förvirring när det visade sig att programmet inte sändes från Rinkeby utan från innerstaden. Men för Kenneth Seremet var det en del av styrkan.

– Målgruppen var från början tänkt att vara innerstads-hipsters, Radio Skanstull-folket, att ge dem ett nytt perspektiv i sin uppfattning om människor i Rinkeby, till exempel om hur unga kvinnor med muslimsk bakgrund egentligen lever. Jag ville presentera människor, som när man hör deras berättelser förstår att de inte är så olika en själv, trots allt.

Men det handlade också om att ta plats i det offentliga rummet.

– Det var inte stan i Rinkeby utan det var Rinkeby i stan. Vi tog plats på Regeringsgatan och var med och påverkade agendan, säger Kenneth Seremet.

Samarbetet med Radio Skanstull är i dag avslutat och Kenneth Seremet planerar att köra Radio Rinkeby på
fm-bandet, efter att radiostationen MRS 90,5 visat intresse för det.

– Ska radio Rinkeby fortsätta så är det ut på fm-bandet. Poden är begränsad på ett sätt, visst det är nice att du kan ladda ner den och lyssna på den när du vill, men det är även fett att sitta och lyssna i bilen. Låta de båda världarna mötas för bästa resultat.

I Rinkeby pågår det en stor ombyggnation i form av Rinkebystråket som ska bli en handelsgata med butiker på båda sidor av vägen. Det står även hela portuppgångar med tomma lägenheter eftersom de ska renoveras. Som Rinkebybo funderar Kenneth Seremet mycket på vilka effekter sådana byggprojekt har på stadsdelen. Trots att det inte är klart kring hur Radio Rinkeby kommer att sändas i framtiden har Kenneth Seremet redan planer på vilka gäster han skulle kunna tänka sig att ha med, däribland de olika bostadsbolagen.

– Jag skulle vilja ha med Familjebostäder, då de är en av Rinkebys största aktörer, prata om Rinkebys framtid. Jag skulle vilja gör ett program om Victoria park och deras agerande. Jag skulle vilja ha med Sven-Olof Johansson, som är den enskilt största ägaren till alla förortscentrum. Hur ser en sådan maktgubbe på att göra affärer ute i orter som Rinkeby, funderar Kenneth Seremet.

Det råder ingen brist på
programidéer. Något datum för när Radio Rinkeby kommer igång igen är inte spikat, men tills vidare kan man lyssna på alla tidigare avsnitt av Radio Rinkeby på Soundcloud.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria