Hon vill se fler tjejer på scenen | Stockholms Fria
  • – Det är lite som inom fotbollen, där finns ingen kvinnlig Zlatan. Skulle det finnas det så kanske fler tjejer skulle börja spela, säger Hanna Olsson som vill locka fler tjejer till hårdrocksscenen.
Stockholms Fria

Hon vill se fler tjejer på scenen

Fire front rock night är konsertkonceptet som syftar till att lyfta fram och synliggöra unga kvinnor inom hårdrocksmusiken. Sångerskan Hanna Olsson vill boka artister som kan vara förebilder.

– Jag tycker att det finns för lite tjejer som står på rockscenen.

Sommarens diskussion om musikfestivalernas ojämställda bokningar har knappast gått någon förbi, men har också resulterat i flera goda exempel. Föreningen Jämställd festival har under flera år räknat könsfördelningen på landets festivaler och meddelar till SFT att de aldrig sett så många goda exempel som i år. Det har visserligen inte skett någon större förändring bland landets tio största festivaler, men de har sett en betydande förändring bland de mindre festivalernas könsfördelning vad gäller bokade artister. Mer precisa siffror kommer att presenteras av föreningen i september.

Hårdrocksmusikern Hanna Olsson har tagit ett initiativ till att få en förändring inom hårdrocksmusiken. Hon har själv tidigare spelat trummor i punkband och är nu sångerska i ett hårdrocksband. Genom hennes konsertkoncept ska unga kvinnor få möjligheten att visa upp sin musik, men även vara förebilder så att fler kvinnor ställer sig på scenen.

– Det är lite som inom fotbollen, där finns ingen kvinnlig Zlatan. Skulle det finnas det så kanske fler tjejer skulle börja spela. Det är viktigt att man redan i tidig ålder kan se upp till någon som man vill bli som, säger Hanna Olsson.

Hennes upplevelse är att tjejerna börjar med musik mycket senare än killarna, då det inte finns lika många framgångsrika förebilder. Det gör att de halkar efter i sin musikaliska utveckling som hårdrocksmusiker.

– Jag kan märka av det när jag kollar på konserter, tjejerna är ibland lite sämre än vad killarna är. Men det är ju för att de inte hållit på lika länge, och det bekräftar ju samtidigt folks fördomar om att tjejer är sämre på att spela, säger Hanna Olsson.

Det är denna negativa spiral hon vill bryta genom att anordna spelningar där unga kvinnor dominerar. Fyra spelningar är redan bokade i höst och det är fler på gång. Men hon vill inte tumma på den musikaliska kvalitén bara för att uppnå sitt mål.

– Jag vill inte att det här konceptet ska bli något där man bara tar in ett band, bara för att. Det ska vara bra, och jag vill att bra musik ska uppmärksammas. Samtidigt så är ju kruxet att om det finns ett band som gärna vill vara med, men inte håller en hög kvalitet, så vill man ju samtidigt vara med och peppa dem. Så det är lite svårt ibland.

Hanna Olsson hoppas på att fler i framtiden vill arrangera spelningar efter konceptet Fire front rock night. Men tillsvidare är det hon som bokar ställen och banden. Först ut är en spelning på Kafé 44 i Stockholm den 5 september. Det är ingen åldersgräns och Hanna Olsson hoppas kunna locka den unga publiken.

– Jag tänker mig främsta yngre tjejer från typ 11 år, men även upp till 25 år. Jag kommer även att anordna andra spelningar på ställen som har 18-årsgräns, säger Hanna Olsson.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria