Stockholmare mobiliserar för flyktingar | Stockholms Fria
  • På centralen i Stockholm väntade friviliga på perrongen där tågen ankommer från Malmö för att ta emot de flyktingar.
Stockholms Fria

Stockholmare mobiliserar för flyktingar

Bilder av utsatta flyktingar på väg genom Europa har väckt starka reaktioner i hela landet. Nu börjar fler och fler stockholmare engagera sig för att hjälpa till. Manifestationer, insamlingsplatser för kläder och privata initiativ för att skänka pengar har under veckan avlöst varandra.

Juanco Rodríguez, som till vardags jobbar som lastbilschaufför, är en av många som tröttnat på att känna sig maktlös. Efter att flera människor på flykt försökt ta sig upp genom Danmark till Sverige bestämde han sig för att engagera sig och drog igång en konvoj av bilar, som ska åka med förnödenheter till Danmark. Stockholms Fria fick tag på honom på väg ner längs E4:an med bilen lastad med vatten, blöjor, tvättlappar och barnmat.

– Jag har haft uselt samvete i många dagar nu för det som hänt och jag har känt att jag måste göra något. Första tanken var att åka till Danmark för att kunna ta med människor tillbaka till Sverige men nu verkar det kunna bli svårt att genomföra. Men vi kommer i alla fall kunna ta med förnödenheter ner, säger han.

Tillsammans med två andra privatpersoner startade Juanco Rodríguez en Facebookgrupp till stöd för konvojen och responsen har varit stor. Många har även bidragit ekonomiskt genom att skänka pengar.

– Vi har fått ett väldigt stort stöd, dels genom kommentarer och uppslutningar i gruppen, men även folk som swishat pengar. Jag har fått in över tretusen kronor. Alla pengar som blir över efter resan går till andra organisationer som arbetar för att hjälpa flyktingarna

Hur många som kommer att delta i konvojen vet han inte, men hoppas att många ska sluta upp längs vägen.

– Det är bara min bil från Stockholm, men bilar kommer att ansluta längs vägen, en bil från Karlstad och i Jönköping ska en buss sluta upp. Till sist möts vi upp i Helsingborg innan vi tillsammans åker över till Danmark, säger Juanco Rodríguez.

Tusentals människor på flykt från kriget i Syrien har under de senaste veckorna passerat Europa och på tågstationerna i Österrike och Tyskland har mängder av frivilliga ställt upp för att välkomna flyktingarna. Även på Stockholms centralstation, samlades i veckan ett antal volontärer för att hjälpa de människor som anlände med tåg från Malmö. Det delades ut mat, dryck och kläder. Många språkkunniga hade också kommit för att hjälpa till att tolka.

 – Det är ohumant att inte hjälpa folk som flyr krig och att se på när folk dör på grund av rädslan av att vara kvar i sina hemländer, säger Yazmine Nour Josander, som är en av flera stockholmare som fanns på plats.

Stödet har varit massivt enligt henne, folk har bidragit med mat, medicin, hygienartiklar och pengar.

– Men det behövs mer, mycket mer. Det fortsätter ju att strömma folk till centralen. Många har varit på flykt i över två månader för att ta sig hit. De behöver hjälp med att ta sig vidare om de ska till andra destinationer, som Finland eller andra delar av Sverige, säger hon.

Förra helgen anordnades en manifestation för flyktingarna av Grön ungdom, som samlade alla politiska ungdomsförbund utom SDU. Manifestationen som drog runt 15 000 personer ägde rum på Medborgarplatsen och statsminister Stefan Löfven var en av talarna. Under demonstrationen pratade han bland annat om att det måste införas ett tvingade omfördelningssystem för att ta emot flyktingar inom EU. I veckan träffade också statsministern den tyska förbundskanslern Angela Merkel, för att diskutera flyktingkrisen. Merkel har tidigare sagt att Tyskland ska öka sitt mottagande till 500 000 flyktingar per år. Både Merkel och Löfven var vid mötet överens om att det behövs ytterligare påtryckningar på EU-länderna för att ta emot fler flyktingar.

”Sverige och Tyskland anser att obligatoriska kvoter ska ges till människor som har rätt till skydd. Tyvärr är vi långt från detta. Vi anser att det måste ske en förändring”, sa Merkel under mötet.

På lördag anordnar nätverket linje 17 mot rasism ytterligare en manifestation för att uppmärksamma EU:s krismöte nästa vecka, där flyktingsituationen i Europa kommer att diskuteras. Zandra, är en av arrangörerna. Hon är glad över det engagemang människor visat under de senaste veckorna.

– Vi ser ju att människor som tidigare inte varit aktiva eller organiserade fått nog och börjat engagera sig. Vi är trots allt betydligt fler som tycker att gränserna ska öppnas och att folk ska tas emot på ett bra sätt än de som inte tycker det, säger hon.

Zandra tror att det ökade engagemanget kommer hålla i sig,

– Jag tror faktiskt att det kommer hålla i sig. Det verkar vara många som valt att kliva in i en organisation eller att gå med på olika aktiviteter som studiecirklar eller spela fotboll med de nyanlända. Det är lite mer än att bara swisha pengar någonstans.

Fakta: 

Traditionella organisationerna Röda korset, Unicef, SOS Barnbyar och Radiohjälpen har sedan förra veckan samlat in över 40 miljoner kronor tillsammans. Radiohjälpen har fått in 13 miljoner kronor via samtal, sms och även bankappen Swish. SOS Barnbyar och Unicef har i sina insamlingar fått in tre miljoner respektive 9,5 miljoner kronor. Det privata initiativet ”Vi gör vad vi kan” har fått ett stort genomslag, pengarna har strömmat in trots att de inte har ett 90-konto. Till deras insamling via Swish har det kommit in 8,5 miljoner kronor. Källa: Metro

Rekommenderade artiklar

© 2020 Stockholms Fria