Stockholms Fria

Festival belyser romers berättelser

På söndag inleds Roma Festival i Stockholm, en festival som syftar till att lyfta fram den romska kulturen. Dessutom anordnar Dramaten en samtalsserie under rubriken Romsk höst. Gemensamt för satsningarna är att romers egna berättelser ska belysas, något som kanske är mer behövligt än någonsin, i en tid av ökad fientlighet och fördomsfullhet.

- Jag är mycket nöjd med att vi har lyckats sy ihop festivalen för fjärde året i rad, säger Domino Kai från SIRF, Sveriges Internationella Roma Festival. Särskilt i dessa tider, som läget är, med misär och hopplöshet. Vi hoppas att det kan vara en utav många aktiviteter som kan hjälpa till med kunskapsökning och förståelse.

Det är Södra teatern och Re:Orient som tillsammans med SIRF står bakom festivalen. Under två helger erbjuds gratis kulturupplevelser i form av film, musik och samtal. I fokus står det romska berättandet, med en extra spotlight på Katarina Taikon, som dessutom är filmaktuell.

- Det känns som att hon varit tydligt närvarande i vår programläggning, säger Cecilia Hörnell-Sunar, Re:Orients konstnärliga ledare och programansvarig för festivalen. Vi har bjudit in personer som verkar i hennes anda, som filmaren Katalin Bársony. Berättelserna är viktiga både som identifikation för gruppen själv, och hur bilden av en grupp skapas.

Cecilia Hörnell-Sunar har arbetat med Roma festival sedan starten 2012.

Har du upplevt förändringar i attityd mot romer under den här perioden?

- Frågan aktualiserades ju enormt med EU-migranterna som började tigga på våra gator. Reaktionerna som mötte dem visade det bästa och värsta i oss. Det våld som riktas mot dem är otroligt skrämmande, det är överrumplande hur grovt det är. Samtidigt finns en aktivism och ett engagemang som är otroligt hoppingivande. Som med mycket annat i dagens samhälle så förstärks det åt båda håll.

Domino Kai menar att det som bör problematiseras är inte människorna, utan orsaken till problemen, det vill säga fattigdomen. Detta hoppas han ska förmedlas via festivalens samtal, film och seminarier. Men det ska också vara en folkfest, där kultbandet Kalyi Jag är pricken över i:et.

- Vi vill sprida glädje i det här allvaret. Genom uppsökande verksamhet har vi bjudit in EU-medborgarna på gatorna, och evenemanget är gratis. Jag tror att en del kan komma, av nyfikenhet. Det vore fantastiskt. På så vis kan vi skapa ett möte.

Vilka är er publik i övrigt?

- Vi har en blandad publik, av romer och icke-romer, säger Cecilia Hörnell-Sunar. Det är klart att det inte är övertygade SD-anhängare som står och får nya insikter, men jag tror att vi kan påverka på metanivå i samhället, även om vi inte når exakt alla. Det är av vikt att samtalen förs.

Debattinslagen hålls delvis i programpunkter förlagda till ABF-huset. Dessa äger rum tre tisdagskvällar under hösten. Bland annat arrangeras ett samtal om antiziganism där Aftonbladets chefredaktör Jan Helin medverkar. Här framhåller Cecilia Hörnell-Sunar medias roll:

- Vi reagerade på hur SD inte blev ifrågasatta i samband med tunnelbanekampanjen som de startade på årsdagen då ca 3.000 romer dödas i Auschwitz. Även nazisterna förde en kamp mot det de kallade ett organiserat tiggeri. Parallellerna finns tydligt där, ändå fick SD inga frågor. Jag hoppas att media kan engagera sig, och att vi kan diskutera vad som är yttrandefrihet och vad som inte är det.

Rasismens normaliseringsprocess kommer att diskuteras med bland andra Lena Sundström, ett annat samtal har rubriken Arvet efter Katarina Taikon. Där medverkar Lawen Mohtadi som tillsammans med Gellert Tamas också har gjort filmen om Katarina Taikon. Den heter Taikon rätt och slätt och kommer att ha galapremiär under Roma festival.

Fakta: 

Roma festival

När: Spridda datum med start 27 september

Var: Södra teatern/Kägelbanan, biografen Zita, ABF-huset. Fri entré till Södra teatern och Zita.

Vad: Romsk kulturfestival. I år med fokus på Katarina Taikon.

Ur programmet:

Roma activism in Europe today – Katalin Bàrsony, ungersk sociolog och dokumentärfilmare berättar.

Faces of change – Hur ser Europas romska kvinnor på sig själva? Dokumentärfilm av Katalin Bársony.

Spartacus and Cassandra – Dokumentärfilm av Ioanis Nuguet. Vinnare av Stefan Jarl International Documentary Award.

Antiziganism nu och då – Samtal med bland andra Diana Nyman (kommittén mot Antizigansim) och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Kalyi Jag – Ungerskt kultband med 35 år på nacken vars musik går tillbaka till den traditionella romska musiken i Ungern, kombinerad med en moderns uppsättning instrument.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria