Klimatsmart insektsmat får nobben | Stockholms Fria
  • Josefin Strömberg med en påse av det säljstoppade syrsmjölet.
Stockholms Fria

Klimatsmart insektsmat får nobben

I Stockholms stads nya kokbok presenteras insekter som klimatvänlig framtidsmat. Men när ett Stockholmsföretag började sälja mjöl gjort på syrsor satte Miljöförvaltningen plötsligt stopp.

– Det är en extrem tolkning av EU:s regler och en väldigt stor dubbelmoral, säger Josefin Strömberg, vd för Qvicket.

Insekter har pekats ut som framtidsmat på grund av sitt höga proteininnehåll och resurssnåla uppfödning. FN beskriver insektsätande som en möjlig lösning på klimathotet. I Stockholms stads nya kokbok Det smarta köket presenteras de små krypen som miljövänliga och nyttiga och läsarna uppmuntras till att testa ett recept på pizza garnerad med larver.

I somras startade stockholmsbaserade Qvicket sin försäljning av mjöl gjort på syrsor.

– Jag sökte efter ett miljövänligt och proteinrikt livsmedel och hittade syrsmjöl. Smaken påminner om malda hasselnötter eller rågmjöl och jag har experimenterat med allt från pepparkakor och pajer till plättar. Det finns definitivt ett stort intresse för idén, säger vd Josefin Strömberg.

Före försäljningsstart var Qvicket i kontakt med Miljöförvaltningen på Stockholms stad, som ansvarar för kontroll av livsmedelsföretag i kommunen. I en mejlväxling från 2014 som Stockholms Fria tagit del av skriver myndigheten: ”I dagsläget finns i princip inga speciella regler för insekter som livsmedel. Det är novel foods, verkar det som, men vi ska inte agera på det enligt Livsmedelsverket”.

Qvicket startade sin försäljning i somras, men fick i slutet av september ett samtal från Miljöförvaltningen, där de förbjöd företaget att fortsätta sälja syrsmjöl.

– Det var jättenedslående så klart. Vi hade ju fått mycket positiv uppmärksamhet även från myndigheter. Stockholms stad har ju själva gett ut en kokbok med recept på insektsmat. De har alltså använt skattepengar för det här, och sen ger de oss saluförbud. Det är en väldigt stor dubbelmoral och det skadar innovationskraften, säger Josefin Strömberg.

Skälet till saluförbudet är en EU-lag som kräver att nya livsmedel måste testas för risker.

– Om man ska sälja ett livsmedel måste det för det första vara säkert. Insekter har introducerats på marknaden efter 15 maj 1997 och ses då som ett nytt livsmedel, som måste säkerhetsbedömas enligt EU-kommissionen, säger Petter Jonsson, enhetschef på Miljöförvaltningen.

Trots EU-kommissionens lag väljer flera länder, bland annat Belgien, Frankrike och Storbritannien att tillåta insektsförsäljning. Det är inget alternativ för Sverige, enligt Petter Jonsson.

– Myndigheten kan baserat på risk och verksamhetstyp välja att prioritera andra områden i sin kontroll. Men jag kan inte se att vi hade kunnat blunda för detta.

Hur du ser på att Stockholms stad i sin kokbok uppmuntrar till matlagning med larver som ännu inte klassats som säkra?

– Jag håller med dig om att texten uttrycker sig positivt till larvkonsumtion ur ett miljöperspektiv. Detta är dock en bok skriven till privatkonsumenter och inte livsmedelsföretagare. Baserat på det har jag inga synpunkter.

Före försäljningsstart gav ni Qvicket beskedet att det inte fanns särskilda regler för insekter som livsmedel. Varför?

– Det är olyckligt att företaget under 2014 har fått ett svar som inte gäller i dag. Enligt vad jag förstår baserades svaret på de råd som Livsmedelsverket hade då. Vi borde ha varit tydliga med att de bedömningar som gjordes då kan komma att ändras om det kommer ny information eller en säkerhetsbedömning från EU-kommissionen, säger Petter Jonsson.

Men någon ny information från EU:s håll har inte kommit. Under ett års tid har riskbedömningen pågått och resultatet väntas presenteras inom tre veckor, enligt Livsmedelsverkets statsinspektör Zofia Kurowska. Hon tar dock inte på sig något ansvar för den bristande kommunikationen gentemot Qvicket:

– Jag har helt allmänt informerat kommunerna att insekter är klassade som nytt livsmedel och måste riskvärderas och godkännas innan de får saluföras. Det är kommunen som ansvarar för besluten och jag har ingen möjlighet att kontrollera hur de skriver sina beslut.

De möjliga riskerna med att äta insekter rör dels att bakterier och infektioner kan föras över från insekternas föda som kan bestå av slaktavfall eller gödsel, och dels risken för allergier.

– Människor som är kräftdjursallergiker är med stor sannolikhet allergiska även mot insekter. Så även om det blir godkänt ska det vara rätt märkt, säger Zofia Kurowska.

Hon tycker försäljning utan allergimärkning vore oansvarigt.

– Det skulle bli ramaskri om man sålde livsmedel som innehåller spår av nötter utan varning, så varför skulle det vara annorlunda med insekter?

80 procent av världens befolkning äter insekter regelbundet. Varför behöver EU en egen riskbedömning?

– Allergimönster kan skilja sig mellan västvärlden och u-länder och även mellan generationer, säger Zofia Kurowska.

Så hur kan Josefin Strömberg vara säker på att hennes företags syrsmjöl är säkert att äta?

– Vår leverantör är godkänd av amerikanska livsmedelsverket och har sålts där i två år. Just den syrsa vi använder är dessutom riskbedömd av Belgiens livsmedelsverk, som tillåter försäljning, säger hon.

Borde ni inte ha kollat vilka lagar som finns innan ni körde igång?

– Självklart, och myndigheterna har ansvar att vara tydliga med vad som gäller. I vår mejlkonversation får vi information från Stockholm stad som hänvisar till Livsmedelsverket och säger att det inte spelar något roll att det är insekter. Några månader senare får vi saluförbud på grund av det. Exakt samma regelverk gäller i andra EU-länder, och där säljs och marknadsförs liknande produkter. Det är svenska myndigheter som valt att göra extrem tolkning, säger Josefin Strömberg.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria