Könsneutral akutmottagning för våldtagna öppnad | Stockholms Fria
  • Lotti Helström är överläkare på kliniken.
Stockholms Fria

Könsneutral akutmottagning för våldtagna öppnad

Södersjukhuset har öppnat en könsneutral akutmottagning för våldtagna. Klinikens överläkare Lotti Helström säger att det har funnits en tafatthet inför män och transpersoner som har utsatts för våldtäkt.

Akutmottagningen för våldtagna kvinnor har funnits på Södersjukhuset i tio år. Under den tiden har alla som inte identifierar sig som kvinnor och som har blivit utsatta för sexuella övergrepp eller våldtäkt hänvisats till den vanliga akutmottagningen.

– Kunskapen om män och transpersoner som blir utsatta för sexuella övergrepp är dåliga i hela samhället och därmed också i vården. På grund av okunskapen har det funnits en tafatthet inför män och transpersoner som har utsatts för våldtäkt. De har slussats runt mellan flera instanser, säger Lotti Helström, överläkare på kliniken.

I juni fick de uppdraget av landstinget att göra om mottagningen för kvinnor som utsatts för våldtäkt till en könsneutral mottagning. Internationella media, som Washington Post och Daily Mail, har rapporterat om det som världens första våldtäktsklinik för män.

– Medvetenheten om icke-kvinnors utsatthet vid våldtäkt behöver öka överallt. Annars får de sämre vård och våldtäkt leder till allvarliga hälsokonsekvenser både psykiskt och fysiskt. Jag hoppas att rätt vård kan minska konsekvenserna för alla utsatta, säger Lotti Helström.

Den som söker vård på kliniken erbjuds även en kostnadsfri medicinsk och psykosocial uppföljning. På mottagningen görs också en spårsökning, vilket innebär att man med tops tar prov på ytor där det kan finnas spår från gärningsmannen. Det kan göras upp till tio dagar efter övergreppet och om patienten har polisanmält vidarebefordras spårsäkringsmaterialet till polisen. Om patienten först inte polisanmäler sparas spårsäkringen på mottagningen i sex månader. De som vill göra en anmälan får stöd och hjälp från kliniken, men det finns inget krav från mottagningen på att anmäla.

Riksförbundet för sexuell upplysning välkomnar den nya mottagningen och förbundsordförande Kristina Ljungros hoppas att fler öppnar.

– De borde finnas över hela landet. Vi måste komma ihåg att 17 procent av alla män mellan 18 och 29 har utsatts för sexuella övergrepp, säger hon.

Fakta: 

Södersjukhusets

nya mottagning väntar 20–40 män och transpersoner per år

• År 2014 gjordes 1 522 polisanmälningar för våldtäkt i Stockholms län.

• Av dem var 1 421 målsägare kvinnor och 101 var män, vilket är 7 procent av anmälningarna.

• Akutmottagningen för våldtagna kvinnor tar emot 600 kvinnor varje år

• Av dem polisanmäler bara 65 procent.

• När Akutmottagningen för våldtagna kvinnor öppnade år 2005 kom ungefär så många som året innan sökt de olika akutmottagningarna i länet.

• Sammanlagt har cirka 20 våldtagna män sökt akutsjukvård i Stockholms län under 2015.

Källa: Brottsförebyggande rådet och Södersjukhuset

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

© 2022 Stockholms Fria