Deras jakt på ett bättre liv blev film | Stockholms Fria
  • Liliana under en lägeravhysning i Stockholm.
  • Denisa och Sara i Stockholm.
  • Denisa, 23, tigger i Stockholm.
  • Filmen följer med kvinnorna till hembyn i Rumänien.
  • Sara med sonen Rubino.
  • Tova Kurkiala Medbo och Caroline Kernen, regissörer och producenter bakom ”I jakt på ett bättre liv”.
Stockholms Fria

Deras jakt på ett bättre liv blev film

Filmen I jakt på ett bättre liv följer tre rumänska kvinnor i Sverige och Rumänien under två för att ge en mer komplex bild av deras liv. Den har premiär på Stockholms filmfestival i november.

Filmfestivalens tema är migration och I jakt på ett bättre liv är det enda svenska bidraget i sektionen. Caroline Kernen och Tova Kurkiala Medbo har jobbat med filmen sedan 2013, då allt fler personer som tigger började synas på Stockholms gator.

– Vi såg dem och pratade om dem men vi visste inget om deras liv, det var som att de levde i en parallell värld bredvid vår. Jag jobbade som nyhetsreporter då och gjorde ett jobb som handlade om det här. Då pratade jag med några som berättade att de sov i en bil och jag kände att det låter ju helt sjukt, jag måste veta mer, säger Caroline Kernen.

De fick nys om ett läger utanför staden och åkte dit och träffade människorna. 

– Då visste vi inte att det skulle bli en film, men vi har varit frustrerade över mediebilden som antingen gör dem till offer eller misstänkliggör dem. Verkligheten är mer komplex, fortsätter hon.

De tre kvinnorna som filmen följer, Denisa, 23, Sara, 24 och Liliana, 49, ville inte bli filmade från början, så Kernen och Kurkiala Medbo tog bilder på deras bakhuvuden. 

– Sedan dess har vi spenderat mycket tid ihop och byggt upp ett förtroende. Nu har vi ett starkt känslomässigt band till dem, men det blir ju en speciell relation eftersom vi har filmat dem, säger Caroline Kernen.

Den 90 minuter långa filmen skildrar kvinnornas liv både i Sverige och i Rumänien.

– Två av dem har sett filmen och tyckte att den var jättebra, vilket känns skönt eftersom vi har varit ganska påstridiga under arbetet. Vi åkte ned till Rumänien för några veckor sedan för att visa den för Liliana och då sa hon att hon ville tacka av hela sitt hjärta för att vi gjort filmen och att hon önskar att alla i Stockholm ska se den.

Målet med filmen är att visa en mer komplex bild av de här människorna. 

– Denisa och Sara är i vår ålder och vi har mycket gemensamt med dem. När vi först såg dem så tyckte vi att de liknade varandra, men efter några dagar så såg vi hur extremt olika personligheter de har. Man tror att man är fördomsfri, men människor som kommer hit och tigger blir ofta porträtterade som en homogen grupp, vilket självklart inte är fallet, säger Caroline Kernen och fortsätter:

– Det känns som en viktig film och dessutom har vi gjort den helt själva utan en krona i sponsring. Vi gick liksom och köpte en rea-kamera och använde plastpåsar som kameraparaply, så det är riktigt hemmasnickrat.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

© 2022 Stockholms Fria