Fördjupning


Anna Erlandsson
  • Marocko reagerar aggressivt mot den som ifrågasätter deras rätt till Västsahara. Bland annat har man under hösten hotat att bojkotta svenska företag när det ryktades om att Sverige kommer att erkänna Västsahara.
Fria.Nu

Oberoende granskare inte välkomna till Marocko

På pappret säger Marockos regering att landet gärna välkomnar organisationer för att utreda hur situationen ser ut rörande mänskliga rättigheter. Men verkligheten är en helt annan.

Enligt den västsahariska människorättsorganisationen ASVDH så har sammanlagt 75 internationella observatörer hindrats från att åka till Västsahara sedan april 2014. I juni i år blev exempelvis två personer från Amnesty utkastade ur landet. Då handlade det om John Dalhuisen, Amnestys biträdande chef på avdelningen för Europa och Centralasien och Irem Arf, flykting-, och migrationsresearcher, som besökte Marocko.

Det är inte första gången som Marocko vägrar ge Amnesty tillträde till Västsahara. Under tre år, mellan 1990 och1993, så fick organisationen inte tillstånd att besöka länderna alls. Och under 2014 hindrades Amnesty från att genomföra ett stort ungdomsläger i Marocko.

– Amnesty har haft en hyfsad kontakt med Marockos myndigheter genom åren. Sen på hösten 2014 skulle vi haft ett stort internationellt ungdomsmöte i Marocko, med deltagare från olika delar av världen, och då fick vi veta att vi inte fick komma in, säger Elisabeth Löfgren, presssekreterare på Amnesty international.

– Vi är alltid måna om att kunna resa öppet, det har inte varit ett problem för oss och vi hade stämt av med marockanska myndigheter om att de här två personerna skulle besöka landet. Det var inga protester mot det och så plötsligt så greps de och fördes ut ur landet, säger Elisabeth Löfgren.

Hur ser det ut nu?

– Vi har följt upp det men vi har inte fått någon godtagbar förklaring från Marocko om varför detta hände och både John och Irem har fått meddelat att de inte är välkomna tillbaka till Marocko mer.

Elisabeth Löfgren säger att ett av de största problemen är att FN-styrkan Minurso som är placerad i Västsahara saknar makt att övervaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna. Det gör det ännu viktigare att andra oberoende organisationer har tillträde till området.

– Vi har ju hela tiden krävt att de måste få mandat att övervaka mänskliga rättigheter eftersom det är så få oberoende människorättsorganisationer som släpps in i Västsahara, säger Elisabeth Löfgren.

I maj i år släppte Amnesty International rapporten ”Shadow of impunity – Torture in Morroco and Western Sahara”, som täcker in vittnesmål från 173 män, kvinnor och barn från Marocko och Västsahara som berättar om hur de utsatts för tortyr från antingen polis eller säkerhetsstyrkor mellan 2010 och 2014.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lajv ska bli tryggare

Sexuella övergrepp, sexism och homofobi är några av problemen som lajvare arbetar hårt för att få bukt med.

Fria.Nu

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria