Vegansemlan går hem på Söder | Stockholms Fria
Kristian Borg

Fördjupning


Kristian Borg
  • Mats Hammargren på Bagar'n i Hornstull.
Stockholms Fria

Vegansemlan går hem på Söder

Bagar’n i Hornstull har legat på samma plats vid Hornstulls tunnelbanestation i 35 år. Men det är först nu man har börjat med vegansemlor. Det var helt enkelt efterfrågan som styrde. I början var det inte helt lätt att få det att fungera.

– Den där sojagrädden är lite speciell, säger ägaren Mats Hammargren. Den är rätt lös, va. Men det är bara att vispa och vispa och vispa, det handlar om tålamod och till slut så blir det bra.

Är det därför det är svårt att hitta vegansemlor på stan?

– Ja, det är nog så. Det har ringt andra bagare hit och frågat hur vi gör, men det är bara fortsätta vispa, säger jag. Många gånger är det okunskap. Vi bara testade oss fram.

Han köper in enstaka förpackningar sojagrädde på Ica, det rör sig om för små mängder för att köpa in via grossist. Bagar’n säljer mellan 50 och 100 vegansemlor och runt 300 klassiska semlor varje dag. Nu laddar Mats Hammargren inför semmeldagen på tisdag.

– Då gör vi ungefär 3 000 semlor totalt, varav 300 vegansemlor. Men efterfrågan ökar hela tiden, jag märker det på Facebook bland annat.

Fakta: 

Här finns vegansemlor:

• Bagar’n Hornstull, Södermalm – främst på tisdagar, fredagar och lördagar

• Kafé 44, Södermalm (endast på semmeldagen)

• Lilla Bagis, Bagarmossen

Rekommenderade artiklar

Kåken där alla fick lira

Det har gått 20 år sedan Rocksverige blev en institution fattigare. Den 20 augusti 1988 brann Ultrahuset i Haninge ner till grunden och revs. Men kampen för fristäder lever ännu.

Fria.Nu

Europa i nyliberalt nät

Den svenska högerns tankesmedjor har förgreningar till både amerikanska och europeiska organisationer av samma snitt. I en tidigare artikel har Fria Tidningar kartlagt den svenska högerns opinionsinstitut. Nu visar vi hur de marknadsliberala europeiska tankesmedjorna samverkar och vilka de gemensamma målen är.

Fria.Nu

Civilisationen - en tickande bomb?

Nya larmrapporter om jordens hälsotillstånd kommer regelbundet. Samtidigt når den rika världens konsumtion rekordnivåer varje år. Det är inte utan att det märks. Forskningen säger att vi har en samlad global konsumtion och produktion som överstiger jordens ekologiska kapacitet med 25 procent. Är civilisationen en tickande bomb? Ja, svarar den gröna anarkins förespråkare.

Fria.Nu

50 000 vill rösta

Trycket på regeringen ökar. 50 000 personer har hittills skrivit under kravet på att anordna en folkomröstning om EUs nya grundlag och nya namnlistor strömmar in varje dag.

Fria.Nu

© 2020 Stockholms Fria