Rasistmobb ännu anhållen | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Rasistmobb ännu anhållen

Alla 14 som misstänks för attacken mot ett asylboende är anhållna. Tre är också misstänkta för misshandel vid en demonstration förra helgen.

14 personer misstänks för att ha planerat ett angrepp mot ett asylboende i Nynäshamn under gårdagen. Alla sitter anhållna och väntar på att domstol ska pröva om de ska häktas, uppger polisen för SFT. Samtliga är män i åldrarna 24–41 år.

Tre av dem är även misstänkta för den misshandel som skedde i samband med den rasistiska Folkets demonstration som ägde rum på Norrmalmstorg den 30 januari.

De anhållna är misstänkta för anstiftan till grov mordbrand, anstiftan till grov misshandel och förberedelse till grov misshandel.

– Vi gjorde fynd i fordon som stärkte misstankarna om förberedelse till misshandel, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

Han vill inte gå närmare in på vad som hittades i fordonen. Enligt Ekot rör det sig om järnrör och yxor, medan Aftonbladet skriver att det var påkar och knivar.

Lars Byström vill inte kommentera de gripna männens medborgarskap. Men alla eller en övervägande del tycks vara polacker, enligt olika medieuppgifter.

– De är polska medborgare och de tillhör väl den högerextrema sfären, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm Syd till Ekot.

Enligt en granskning i DN har dock ”en handfull” av dem svenska personnummer. DN skriver också att en av männen har ”uppmanat att ’slå tillbaka’ mot flyktingar”. En annan utmålas som ”en hängiven supporter till fotbollsklubben Legia Warszawa”.

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

Fler bilfria gator i sommar

I sommar utökas försöket med bilfria gator med Rörstrandsgatan. ”Det kan bli ett bra folkliv där”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

© 2018 Stockholms Fria