• "Tomma lokaler åt folket", uppmanar Nätverket Järvas vänner som ockuperar en tom föreningslokal i Akalla.
  • Rafael Altez Calderon tycker att tomma lokaler ska kunna användas av föreningar.
Stockholms Fria

Järvabor ockuperar föreningslokal

Lokaler som ekar tomma, hyror som ingen har råd med. Nu protesterar Nätverket Järvas vänner mot utvecklingen med en ockupation.

Förra fredagen gick Den gulliga folkrörelsen in i sin tidigare lokal på Finlandsgatan 40 i Akalla – för att stanna. Ockupationen är en reaktion mot att den nya fastighetsägaren har brutit ett muntligt avtal, menar ockupanterna.

– Företaget Fast Partner har gått för långt med girigheten, de har en massa tomma lokaler och vill inte hyra ut till ett vettigt pris. Överallt ser jag lokaler utan hyresgäster, folk har inte råd att betala hyrorna, säger Rafael Altez Calderon från stadsodlingsföreningen Den gulliga folkrörelsen, en del av Nätverket Järvas vänner.

Föreningen har nyttjat lokalerna sedan den 5 december förra året. Genom pilotprojektet Experiment Akalla har föreningar och småföretagare kunnat få tillgång till billiga lokaler när de stått tomma. Med den dåvarande fastighetsägaren Brostaden behövde föreningarna endast betala för vatten och el.

Men Brostaden sålde den aktuella fastigheten till Fast Partner, enligt Rafael Altez Calderon utan att förvarna de föreningar som ingick i projektet. Fast Partner ska ha gett ett muntligt besked om att de fick stanna fram till slutet av mars. Men plötsligt tvingades de lämna senast den 26 februari.

Att hyra till marknadspris skulle vara omöjligt för stadsodlingsföreningen.

– Det skulle bli 70 000 kronor per månad. I projektet betalade vi bara el och vatten för runt en tusenlapp i månaden, säger Rafael Altez Calderon.

– Om Brostaden hade haft någon moral skulle de åtminstone ha bidragit till att antingen hitta en lösning eller fört dialog med de föreningar som verkligen behöver lokal.

De billiga lokalerna i Akalla är ett resultat av Unispacemetoden som går ut på att fastighetsägare ska bidra till lokalsamhället genom att upplåta tomma ytor åt föreningar och därigenom levandegöra lokalerna. Rafael uppskattar visionen och skulle gärna fortsätta dialogen med ansvariga parter och utveckla metoden i praktiken.

– Dessvärre har vi inte fått någon chans till det. Fryshuset, som hade kontraktet för lokalen, har informerat oss om att det gällde till den 31 december 2015. Efter det var det osäkert, men det fanns möjlighet till förlängning.

SFT har sökt Fast Partners regionchef i Stockholm, Patrik Arnqvist, men då han är på semester svarar Jenny Tallskog, ansvarig förvaltare:

– Det är jättetråkigt att det har blivit som det blivit, men som jag förstår har vi hyrt ut till Fryshuset och det kontraktet löpte ut till årsskiftet. Vi har ju haft avtal med Fryshuset. De har tagit in andra men vi har ju inte hyrt ut till de föreningarna, säger Jenny Tallskog.

Vad kommer hända med dem som vistas i lokalerna nu?

– Det vet jag inte, vi försöker prata med Fryshuset och med de som vistas i fastigheten, säger Jenny Tallskog.

Ockupationen har inte varit så synlig men flera grupper har lovat att ställa sig bakom nätverket. Och många kommer förbi för att visa stöd.

– Till och med poliser jag har pratat med säger att de är positiva till vår protest, att ungdomar behöver mötesplatser så att de inte hamnar i kriminalitet, säger Rafael Altez Calderon.

Fakta: 

Experiment Akalla

• Ett pilotprojekt för Unispacemetoden, som presenterades på Färgfabriken i vintras och genomfördes i samarbete med Arkitektbyrån Spridd, fastighetsbolaget Brostaden, Fryshuset, Rinkeby tv, samhällsentreprenörerna Refo, Coompanion och Young Innovation Hub i Akalla.

• Går ut på att fastighetsägare ska erbjuda sina tomma lokaler till föreningar som bara behöver betala för t ex el och vatten. Föreningarna skapar nytt liv vilket antas göra det lättare att hyra ut andra tomma lokaler.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria