”Finland är faktiskt ganska urbant” | Stockholms Fria
  • Lina Puranen och Maija Waris uppdaterar bilden av Finland i programmet Finnomani. Eller det är i alla fall förhoppningen.
Stockholms Fria

”Finland är faktiskt ganska urbant”

Mer än tango och bastu – med det nya tv-programmet Finnomani vill Lina Puranen och Maija Waris uppdatera vår bild av Finland. ”Men vi kanske bidrar till att förstärka fördomarna nu”, skrattar programledaren Maija Waris.

På söndag är det premiär för Finnomani på SVT. Programledarna Lina Puranen och Maija Waris, sverigefinnar från Akalla, åker till olika platser i Finland för att slå hål på svenska fördomar och finsk självbild. I första programmet gör de hembesök hos folk för att visa att samma designprylar återkommer i alla finska hem: muminmuggar och Iittala-vaser. De intervjuar också den lekfulla skodesignern Minna Parikka som har designat skor åt Lady Gaga.

­– Många har en bild av att Finland är lantligt men det är ganska urbant och kulturmässigt spännande, säger Maija Waris.

Programmet är en kärleksfull hyllning till Finland. En humoristisk drift med fördomarna, men det finns visst allvar i botten:

– Vår relation till Finland som andra generationens sverigefinnar har inte synts så mycket. Fördomarna har vi hört tusen gånger under vår uppväxt. Men vi har en helt annan relation till Finland idag än när vi var små, då var det mer skambelagt.

Några stereotyper som tas upp är att finnar är otrendiga, melankoliska och älskar ”livsfarliga” sporter – som ishockey.

– Kanske vi själva bidrar till att förstärka fördomarna nu, skrattar Maija Waris.

I dag får finnar förmodligen inte höra så mycket nedlåtande kommentarer, däremot är det inte ovanligt att folk tycker att ”finska låter fult”. Så i ett avsnitt bär det av på en språkresa. En rappare och en komiker guidar i hur modern finska kan låta.

– Många sverigefinnar har ju ett inte så uppdaterat språk utan pratar typ mormors finska, säger Maija Waris. Tillsammans med rapparen åkte vi till en förort i östra Helsingfors där en åttondeklass fick testa våra kunskaper. Vi klarade knappt några ord. De hade till och med ett ord för ”en ung snubbe som brukar handla energidryck på euroshopper”, det var jammo... nånting. Jag måste nog titta på avsnittet igen och träna på våra glosor, haha.

Maija Waris och Lina Puranen är båda 32 år och var inte vänner under uppväxten i Akalla men ”kände till varandra”. Maija gick i finsk skolklass, Lina i svensk. I dag arbetar båda med kultur i olika former. Lina har arrangerat finska kulturevenemang i Stockholm i tio år, Maija är programledare på det tvåspråkiga radioprogrammet Popula och skådespelare.

– Alla kan inte leka med bilden av Finland så fritt som vi gör, det kan vara känsligt. Men vi är rätt avslappnade. Det är viktigt att leka med stereotyper, bara det sker med humor och kärlek. Via fördomarna kan vi visa upp en ny bild av Finland för den svenska majoritetsbefolkningen.

Ändrades din egen bild av Finland genom programmet?

– Jag blev positivt överraskad, jag trodde att många skulle vara blyga men det var tvärtom. Och snarare än att vara otrendiga kan man i Helsingfors hitta många som är före sin tid... Jag tror att de vågar vara original. Stockholmare är mer rädda för att göra fel, eller vill så gärna vara trendiga.

När Maija bodde i USA upptäckte hon hur oviktigt det är med nationell identitet i vissa sammanhang.

– Under sju år tänkte jag nästan inte alls på var jag kom ifrån, jag var väl skandinav i andras ögon, men var där som skådis och umgicks med andra som gjorde något kreativt.

Särskilt kulturlivet lyfts fram i Finnomani. Finsk musik, film, design och mode. All musik i serien är finsk och skådespelaren Kati Outinen, här mest känd genom Aki Kaurismäkis filmer, är en av de medverkande. En drivkraft är att få fler svenskar att få upp ögonen för Finland, som egentligen är ganska osynligt i Sverige i dag.

– Lina brukar på allvar säga att hon vill att charterturismen till Helsingfors ska öka lavinartat, säger Maija Waris och går själv så långt som till att kora Helsingfors till lilla Berlin.

Samtidigt skrattar du när du säger det?

– Ja, Berlin är ändå Berlin, säger Maija. Men jag tror att man kan hitta något av den känslan i Helsingfors. Det finns lite edge, kulturlivet är spännande.

Finnomani har premiär på söndag men har redan mött reaktioner på andra sidan Östersjön. En artikel i dagstidningen Helsingin Sanomat har uppmärksammat serien med en hård rubrik om att ”finnar är fula”.

- Vi tänkte ”shit, nu har vi startat krig mellan Sverige och Finland”, säger Maija och skrattar igen. Men vi behöver granska den här relationen. Finnar är kanske inte heller alltid medvetna om att det i Sverige finns en andra generations sverigefinnar som lever i en sorts mellanvärld.

Fakta: 

Finnomani

• Premiär i SVT2 på söndag 13 mars kl 18.30. Programledare är Maija Waris och Lina Puranen, båda födda 1983 och uppvuxna i Akalla.

• Programtiteln kan härledas från ordet fennomani, finskhetsvurmeri, en nationell rörelse för det finska språket som var stark på 1800-talet.

• Sverigefinnar är en minoritetsgrupp i Sverige som brukar uppskattas till mellan 300 000 och 500 000 personer. Omkring hälften bor i Stockholms- och Mälardalsregionen.

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

© 2018 Stockholms Fria