• Från vänster: Ali Mohammad, Sadeq, Matiullah, Hamid, Nasser, Hadi, Ali.
  • Filmen Tjuvheder handlar om Kia som just kommit ut från fängelset.
  • Ali förklarar vad ”soc”, ”kommunen” och ”allemansrätten” är för de nyanlända ungdomarna.
Stockholms Fria

Biblioteket blir tehus för ensamkommande ungdomar

En dag i veckan träffas ungdomar på Tumba bibliotek för att diskutera demokrati, samhällsfrågor och politik i det nya landet. – På SFI lär du dig språket, men samhällskunskap finns det inte resurser till, säger biblioteksanställde Ali Reza Khanicheh som kom på idén med tehus.

En efter en trillar 16- och 17-åriga killar in i vad som liknar ett vanligt, svenskt klassrum. ”Hej, hej”, säger de som kliver innanför dörren och slår sig ner vid ett av borden. Flera har anteckningsblock med sig.

Det kunde vara en gymnasieklass en vanlig skoldag. Men ungdomarna är inga gymnasieelever på sommarkurs, utan ensamkommande flyktingar som frivilligt besöker biblioteket i Tumba för ett par timmars samhällskunskap och diskussion om det svenska samhället.

För dem finns inget sommarlov, utan SFI, Svenska för invandrare, fortsätter som vanligt hela sommaren. Men detta är något helt annat än en lektion i det svenska språket.

Ali Reza Khanicheh, ledare för mötena, hälsar alla välkomna med ett stort leende. Det finns kaffe och te, informerar Ali, det heter ju trots allt ”tehus”. Men det är ramadan, den muslimska fastemånaden, och ingen tar för sig av de varma dryckerna.

– Jag vet att det är ramadan, men nu är vi i Sverige och jag måste ha kaffe, säger Ali med ett skratt och häller upp en kopp.

I dag ska det ses på film. Ali förklarar på persiska att de gärna får sitta beredda med papper och penna och anteckna de ord de inte förstår. Filmen går igång. Tyvärr fungerar inte textningen och dialogen är snabb med mycket slang, men alla lyssnar intresserat.

Filmen är en kortversion av dramat Tjuvheder och följer Kia som just kommit ut från fängelset och försöker komma till rätta med sitt nya liv.

Socialen kan inte hjälpa till med boende och genom en kompis följer Kia istället med och delar en husvagn på en camping. Där skapar de två tillsammans med andra utstötta ett eget litet samhälle.

Men grannarna klagar. En schäferhund skäller, det är skräpigt och smutsigt. Snart kommer kommunen och till slut blir de vräkta.

När filmen är slut vänder sig Ali till ungdomarna. Vad tyckte ni? Vad handlade den här filmen om?

Många ord får förklaras. Mucka, gola, soc... Med det vävs samhällsinformation in. Vad gör socialtjänsten? Kommunen, vad är det? När det kommer till varför personerna i filmen blir vräkta från campingen blir det debatt. Ingen förstår varför de blivit vräkta. Kan man bli vräkt för att ens hund skäller?

Ali berättar och förklarar. Berättar om allemansrätten och dess begränsningar. Mest på persiska. Att det blev just persiska och dari är delvis en slump, Ali pratar själv persiska och många av de flyktingar som kom till biblioteket talade just dessa språk, som talas i Afghanistan. Dari är den äldre versionen av persiska och man har inga problem att förstå varandra.

16-åriga Hadi är en av dem som är med på träffarna. Han kom till Sverige från Afghanistan för 8 månader sedan. Han läser på SFI och tycker att det svenska språket är relativt lätt att lära sig, men att det tar tid. Träffarna på biblioteket är bra både för att öva svenska och lära sig mer om det nya landet, säger han:

– Jag vet mer om Sverige nu. Vi har pratat om samhället och lagar, det här är en jättebra hjälp. Och så är det bara muntligt, det är skönt.

Vad Ali vill ge ungdomarna är samhällsinformation.

– De försökte tvinga mig att lära ut svenska språket, men min grej är hur Sverige fungerar. På SFI lär du dig svenska språket, men samhällskunskap finns det inte tid och resurser till.

Ungdomarna här har bara läst svenska några månader och förståelsen är begränsad. Information på deras eget språk är därför a och o, menar Ali, som också vill att tehuset ska minska risken för olyckliga kulturkrockar.

– Jag lär ut svensk vett och etikett. Om man går till badhuset till exempel, får man inte springa omkring, bråka eller ta på någon annan. Vi har också pratat om hur det finns olika familjer i Sverige, att två män eller två kvinnor kan leva tillsammans och att det har stöd i lagen.

Men minst lika viktigt som att lära sig svenska normer är att vara normkritisk, fortsätter Ali.

– De kommer hit, pluggar, lär sig normer och hur samhället fungerar och sen har de rätt att kritisera det också. Inte bara att Sverige är så jättebra.

När Ali själv kom till Sverige från Iran i början på nittiotalet hade han redan en universitetsutbildning.

– Många av de som kommer hit i dag haft betydligt sämre förutsättningar i sina hemländer och en del har inte ens fått chansen att gå i skolan. SFI har också mindre resurser till samhällsinformation i dag. Därför är sådana här initiativ väldigt viktiga, säger han.

Projektet tehus drivs av Tumbas bibliotek i samarbete med SFI och pågår fram till årsskiftet.

Biblioteket i Botkyrka är väldigt öppet, säger Ali. Här finns plats för nya initiativ och möjlighet att prova sina idéer. Kommer man med en idé får man ofta utföra den också. Viktigt, menar Ali, för det är inte bara SFI:s ansvar att informera nyanlända.

– Även biblioteken, universiteten, ja, alla institutioner i Sverige måste engagera sig i detta.

Fakta: 

Samhällsinformation för nyanlända

Centrum för samhällsorientering i Stockholms län samordnar utbildningar i samhällsorientering för nyanlända invandrare i 25 kommuner runt Stockholm och Uppsala.

Samhällsorienteringskursen är en lagstadgad utbildning för nyanlända. Kursen ger kunskap om hur samhället fungerar och hur nyanlända kan göra för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Under 60 timmar ges information på modersmålet. Om kursen inte finns tillgänglig på personens modersmål ges den på svenska.

Studieförbundet Vuxenskolan har också studiecirklar för nyanlända asylsökande, vuxna och ungdomar. I studiecirklarna får de asylsökande möjlighet att närma sig det svenska språket och en introduktion i samhällskunskap. Studiecirklarna pågår två kvällar i veckan.

Kompasshuset vid Hornstull erbjuds ensamkommande flyktingbarn mellan 14 och 18 år läxhjälp, svenska, samhällsorientering och olika studiebesök.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria