Isabelle Huppert största behållningen av stillsamt drama | Stockholms Fria

Recension


Film
Dagen efter denna
Regi: Mia Hansen-Løve
Skådespelare: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka m fl

Stockholms Fria

Isabelle Huppert största behållningen av stillsamt drama

Ny fransk film med Isabelle Huppert.

Dagen efter denna inleds med att Nathalie Chazeaux (Isabelle Huppert) tillsammans med man och barn korsar öppet hav på en färja. Det dånar av båtmotorn och ostyriga vågor, ljud som tycks förebåda olyckor. Och visst kommer de.

Nathalie Chazeaux jobbar som filosofilärare och författare, hon lever ett intellektuellt, borgerligt liv. Att studenter demonstrerar utanför hennes skola möter hon med ett stillsamt lugn, det egna politiska engagemanget i ungdomen tycks bortglömt. Men filosofins högstämda frågeställningar känns inte särskilt användbara för att lösa vardagslivets problem. Och snart inträffar flera omvälvande händelser i kort följd. Nathalies man skiljer sig, hennes mamma insjuknar i demens och hamnar på ett vårdhem. Den borgerliga tillvaron sätts i gungning. Hon tar upp bekantskapen med en före detta student som är idealistisk och lever i ett kollektiv på landet, vilket påminner henne både om sin ungdom och åldrandets sönderfall.

Dramaturgin i Dagen efter denna är dämpad, här finns få betoningar och förstärkningar av stämningar och känslor. Den vardagliga realismen gör att Isabelle Huppert lyfts fram, hennes skådespeleri är så elegant och naturligt, som om hon helt smält samman med sin rollkaraktär.

Filmen bjuder på en ström av händelser som följer på varandra utan att de känns som pusselbitar i ett minutiöst uttänkt manus. Den påminner mig om John Williams bok Stoner i sin nedtonade stil, där dramatiken sker mellan raderna. Några översvallande känslor bjuder Dagen efter denna dock inte på. Och förmodligen är det inte heller syftet. Här skildras död, födelse, ungdomlig kraft, åldrande, motgångar och glädje. Det är ett utsnitt ur livet, en novell utan början eller slut.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria