• Stockholms skyline förändras. Skyskrapor hör inte till vanligheterna men i nya Hagastaden väntas de framstå som ett landmärke.
  • ustration över interiör i Norra tornen, vardagsrum med utsikt över staden.
Stockholms Fria

Ny stadsbild växer fram med omstridda skyskrapor

Luftfartsverket har kritiserat de framväxande skyskraporna i Hagastaden. Men nätverket Yimby ser dem som ”ett spännande nytillskott” i en tätare stad.

Byggherren Oscar Properties får årets Yimby-pris för Norra tornen som nu uppförs i Hagastaden. Husen är ett ”spännande och intressant nytillskott” och byggföretaget har ”trots hårt motstånd lyckats genomdriva något som länge förefallit omöjligt: att i en central del av stadsrummet uppföra nya byggnader med ovanliga arkitektoniska kvaliteter och hög synlighet”, enligt motiveringen.

Husen uppförs på Torsplan, vid Torsgatans slut och Solnavägens början. Platsen skulle ursprungligen rymma det 140 meter höga Tors torn men både höjden och arkitekturen kritiserades. Skönhetsrådets dåvarande sekreterare Martin Rörby tyckte att höjden skulle påverka ”hela Stockholms skyline”.

Dessutom föll finansieringen och planerna skrotades slutligen 2011. Då bjöd staden istället in till en öppen arkitekttävling som vanns av nederländska OMA. Resultatet är Norra tornen vars grund nu växer fram, även om bygglovsprocessen inte är avslutad.

Byggbolaget gläds åt utmärkelsen från Yimby.

– Det känns superkul, säger Monica Nygren, kommunikationsansvarig på Oscar Properties. Motiveringen var väldigt träffande. Vi strävar efter att skapa innovativa projekt som sticker ut och Norra tornen är ett lysande exempel på det.

Det är andra gången på kort tid som Oscar Properties prisas. Företagets projekt 79 & Park på Gärdet vann nyligen pris i den prestigefulla tävlingen International Property Award. Samma företag bygger också Gasklockan på Djurgården.

De nya tornen blir 125 respektive 104 meter höga. Det är mycket för att vara Stockholm, men alltså inte riktigt lika högt som det var tänkt. Kombinationen av höga hus och att projektet utmanar rådande stadsbyggnadsnormer är något som nätverket Yimby uppskattar.

– Oscar Properties har med Norra tornen kämpat mot en jantelagsinfluerad, snårig byråkrati. Vi vill uppmärksamma att det finns folk som verkligen vill sticka ut och förändra Stockholms skyline. Huset passar dessutom väl in i nya Hagastaden som växer fram, säger Oscar Freyre, prissamordnare på nätverket Yimby.

Det stormade kring Norra tornen så sent som i våras. Nu belönar ni det.

– Hur det än går med bygglovet tycker vi att projektet behöver uppmärksammas. Vi vill belysa hur svårt och marigt det kan vara att få igenom något exklusivt eller högt bygge. Priset har därför ett symbolvärde i år.

Varför är det bra med skyskrapor, och varför just här?

– De höga hus som har byggts har legat utanför stadskärnan. Det här är det första som ligger precis intill stadskärnan. Det behövs, det ska inte var någon höjdrestriktion bara för att en del vill bevara en låg siluett i stan där endast kyrktorn får sticka ut. Det här blir banbrytande för Stockholms stadsutveckling. Vi tycker också om tätheten i Hagastaden och Norra tornen är pricken över i:et.

Nätverket Yimby framhåller fördelarna i att bygga tät stad. Genom att bygga på höjden behöver färre grönområden exploateras, argumenterar Oscar Freyre och menar att det också gör staden mer miljövänlig. När behovet av infrastruktur till perifera områden minskar leder det till mindre trafik.

Men området har ju mycket trafik i dag och känns ganska off. Kommer verkligen andra än de som bor och jobbar där ha ärenden dit?

– Ja, det tror jag absolut. Det ska ju överdäckas. Och Hagastaden ligger inte perifert, det ligger alldeles intill stadskärnan. Det bästa med området är att det förenar båda kommunerna på ett bra sätt.

I våras upphävde Mark- och miljödomstolen stadsbyggnadsnämndens beslut om bygglov för den ena skyskrapan. Luftfartsverket menade att tornen är för höga och riskerar att störa flygtrafikens radar. I överklagan skrev Luftfartsverket att ”radarn är en förutsättning för flygtrafiken i Mellansverige och därmed ... av samhällsintresse”.

Byggherren lämnade då in en ny bygglovsansökan där man justerade några detaljer. Denna har nyligen beviljats. För det andra huset är bygglovsprocessen fortfarande i sin linda.

Oscar Freyre kan inte förstå kritiken mot Norra tornen.

– Nej faktiskt inte, Luftfartsverket är alldeles för känsliga i sina bedömningar. De borde titta på hur det fungerar utomlands. Tornen kommer att stå fem kilometer från flygplatsen.

Det finns en annan aspekt av Norra tornen som kan upplevas som problematisk. De lägenheter som utannonseras kostar från 5,9 miljoner och uppåt. Bio, gym, relaxavdelning med bastu samt ett system för gemensamt bilägande ska finnas för de boende. Men vem ska ha råd att bo där? Vem är det man bygger för?

Oscar Freyre beklagar skrapornas prisläge.

– Det är den enda aspekten som är tråkig med vår utnämning. Men det ingår i helheten, för att kunna få in finansiering till överdäckningen måste byggbolagen ta ut mer på vissa projekt.

Skönhetsrådet som kritiserade Tors torn i början har tonat ner kritiken mot husens höjd och lyfter i senaste yttrandet istället fram vikten av publikt innehåll. Staden måste garantera att det blir ett ”varierat stadsliv” i anslutning till husen. Även längre upp i skraporna bör det finnas kafé eller kulturverksamhet ”för att ge tillbaka Stockholmarna något av den plats de dominerar”, skriver Skönhetsrådet.

Hagastaden som nu växer fram mellan Stockholm och Solna ska stå färdig år 2025 och beskrivs som en stadsdel som präglas av forskning. ”En vetenskapsstad i världsklass” kallas stadsdelen av Stockholms stad.

6 000 bostäder och 50 000 arbetsplatser ska det bli när allt är klart. Men endast runt 400 stycken eller knappt 7 procent blir hyresrätter, enligt Oscar Freyres bedömning.

– För gemene man är det väldigt tråkigt, jag hade gärna sett fler hyresrätter i Hagastaden än vad som är planerat, säger han. Hyresrätter ger flexibilitet för folk som kommer utifrån för att jobba här, de går inte och köper bostadsrätter direkt. Men nya bostäder gör ju samtidigt att fler får tak över huvudet, fler kan flytta och lämnar sina lägenheter disponibla.

Fakta: 

YIMBY

• Yimby står för ”Yes in my backyard” och är ett nätverk som vill uppmuntra stadsutveckling. På delad andraplats i tävlingen kom Järfälla kommun, Rinkebystråket samt DN-journalisten Viktor Barth-Kron. När och var prisutdelning sker är ännu oklart.

• Detta är andra gången Yimby-priset delas ut. Förra året vann Nacka kommun.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria