• Influence Film Club vill både få folk att se och diskutera mer dokumentärfilm tillsammans.
Fria Tidningen

Brobyggande filmklubb lanseras i Sverige

Onlinebaserade filmtjänsten Influence Film Club lanseras i Sverige i år. Idén bygger på att skapa filmklubbar och få igång initierade diskussioner kring dokumentärfilm. – Som en bokklubb fast för dokumentärer, säger Nicole Smith från Influence Film Club.

I år lanseras den amerikanska filmklubben Influence Film Club i Sverige. Konceptet kretsar kring en internetplattform där användare blir rekommenderade dokumentärfilmer att se för att sedan diskutera tillsammans med andra i en filmklubb. Influence Film Club tillhandahåller förutom rekommendationer av noga utvalda titlar även diskussionsunderlag för att få igång samtal kring filmerna.

– Den huvudsakliga idén är att få människor att se och diskutera kvalitativa dokumentärer tillsammans. Vi erbjuder strax över 170 individuella ”filmsidor” med diskussionsmaterial, en sida för varje film vi rekommenderar. Sedan länkar vi även vidare till andra sidor om ämnen som tas upp av filmerna. Allt för att skapa ett bra underlag för samtal i filmklubbarna, säger partnership & development manager Nicole Smith.

Influence Film Clubs grundare Cristina Ljungberg och Victoria Steventon har båda bakgrund inom dokumentärfilm och vill genom plattformen höja medvetandet kring dokumentärfilmens inneboende kraft att förena människor över världen, enligt Nicole Smith.

– Dokumentärfilm har förmågan att sätta ett mänskligt ansikte på sociala problem som utsatthet, klimatförändringar och samhälleliga stigman. Vi tror att det är ett sätt att bygga broar mellan människor och skapa empati. Dokumentärer kan bidra till att skapa en mer förstående värld helt enkelt.

– Vi rekommenderar dock inte bara filmer om tunga frågor. Om man har en filmklubb kan det vara tufft att alltid diskutera dystra ämnen. För att visa bredden inom dokumentärfilm försöker vi blanda lite inom genren, det kan vara allt ifrån romantik och komedi till rent vetenskapsdrivna filmer. Vi vill visa vilken mångfald som finns inom dokumentärer, fortsätter hon.

Vilka kriterier går ni efter när vi väljer vilka filmer som ska rekommenderas?

– Först och främst ska filmerna vara karaktärsdrivna, det ska vara verkliga människors berättelser. Vi länkar både till prisvinnande dokumentärer och gömda guldkorn. Gemensamt för samtliga är att de är tankeväckande, någonting människor kan relatera till och diskutera. Dokumentärerna vi väljer ut är tänkta att fungera som ett slags fordon för meningsfulla konversationer.

Influence Film Club har som vision att expandera publiken och intresset för dokumentärer i allmänhet och filmer om människor i synnerhet, man vill skapa ett globalt nätverk av individuella filmklubbar

– Vår förhoppning är att nätverket kring dokumentärer kan bli ett verktyg för social förändring. Titta, prata, dela och agera! Vi vill se fler dokumentärfilmsentusiaster med en gränsöverskridande samverkan som på sikt kan leda till positiv social förändring i världen, säger Nicole Smith.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria