• Giséla Linde bor och verkar på Åland. I sitt engagemang funderar hon mycket på skarven som uppstår mellan det konventionella samhället och livet som omställare.
Landets Fria

Hej månadens omställare Giséla Linde!

Giséla Linde är journalist, föreläsare och författare till boken Lev enklare. Idéer för en hållbar livsstil!

Vad lockade dig till att vara en del av omställningsrörelsen?

– Jag har alltid varit lite energi-skör och haft lätt att bli trött och dränerad. Så jag har varit tvungen att lära mig vara lyhörd och ta hand om mig. Standardsättet att leva har ett extremt högt tempo. Det är mycket vi ska ha och göra för att passa in samtidigt som vi ständigt ska vara uppkopplade. Det är extremt svårt att stå emot, för det är mycket roligt också. Men jag bestämde mig för att välja vad som var viktigt och bra för mig. Vad som gav energi i livet. Jag flyttade ifrån Stockholm och lämnade jobbet som informatör och blev frilans. Om man inte har oändligt med tid, energi eller pengar, måste man prioritera. Det började som en personlig förändring vilket gav en större insikt om att allting hänger ihop. Omställningsrörelsen har ett livsbejakande perspektiv och rymmer både det som är hands-on och det som handlar om hur vi människor fungerar, det tycker jag om.

På vilket sätt tar ditt engagemang sig uttryck?

– Jag är frilansskribent, mindfulnessinstruktör och föreläsare inom omställning och hållbarhetsfrågor. På Åland är omställningsrörelsen en del av Ålands Natur och miljö, vår motsvarighet till Naturskyddsföreningen. Vi har jobbat med temagrupper i allt från odling till cykling, hållbar energi och återbruk. Det mest inspirerande är att göra studiebesök hos personer som kan det de gör. Steget mellan en personlig förändring och att påverka sin omgivning mot en hållbar livsstil är kort. Jag exprimenterar alltid med min livsstil och funderar på vart mina pengar och min tid går. Jag fokuserar mycket på inre omställning.

Vad tänker du är det viktigaste för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart sätt att leva?

– Det är extremt viktigt att få syn på systemet och de strukturer som styr oss för att få oss att tänka om. I vår kultur ser vi oss som ensamma hjältar som konkurrerar med varandra för att ta oss fram i en hård värld. Vi måste ifrågasätta de strukturerna och förstå att vi inte är ensamma om känslan av att inte räcka till. Vi måste punktera de osynliga myterna som vi ska leva upp till för det påverkar också hur vi tar hand om planeten.

– Det är också viktigt att vi tar hand om varandra. Alla som försöker leva annorlunda, omställare eller downshiftare, lever som i en skarv mellan två samhällen. Vi måste betala våra räkningar, vi vill att våra barn ska passa in och vi måste söka jobb, samtidigt som vi vill vara mer självförsörjande, ta hand om våra grejer eller jobba ideellt. Vi måste stötta och ta hand om varandra i livet i skarven. Varenda människa som orkar engagera sig för omställning, lite eller mycket, måste känna sig välkommen och förstå att den duger som den är.

Fakta: 

Hej månadens omställare...

...är ett samarbete mellan Landets Fria Tidning och "Omställningsnätverket. Det är ett sätt att berätta om olika omställare och vad de gör – för att sprida goda exempel och inspirera andra. Vem vill du se intervjuas nästa månad? Hör av dig till [email protected] eller [email protected] med tips.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Forskning blir färdplan för omställning

Forskningsprojektet Arts som studerat omställningsinitiativ under tre år i Storstockholm går mot sitt slut. Nu ska en färdplan formuleras för att stärka lokal och regional omställning.

Landets Fria

© 2024 Stockholms Fria