Improvisationsteater som skapar möten | Stockholms Fria
  • Med festivalen i Uppsala vill Teater Prego sätta Sverige på improvisationskartan.
  • I improvisationsteater är det aldrig säkert vad som kommer att hända, vilket ger varje föreställning en unik karaktär.
Fria Tidningen

Improvisationsteater som skapar möten

För tredje året i rad arrangerar Teater Prego Sveriges enda impro-visationsteaterfestival, Sweden International Improv Festival i Uppsala.

– Det är en helt galen grej att man går upp på scenen och inte har någon aning om vad man ska göra. Men det är också det som är kul! Man slängs in i det okända, säger Sandra Jogenby, improvisatör i Teater Prego och producent för festivalen.

Arrangörerna bakom Sweden International Improv Festival, Uppsala-baserade Teater Prego, ville sätta Sverige på improvisationskartan genom att starta en ”impro”-festival.

Sagt och gjort, 2015 gick den första festivalen av stapeln och 22–25 mars är det dags för den tredje upplagan:

– ”Impro” har vuxit väldigt mycket de senaste åren. Det finns många internationella impro-festivaler, i Europa och runt om i USA. Vi ville inte att Sverige skulle vara sämre! säger Sandra Jogenby.

Improvisationsteater är en teaterform där man uppträder helt utan manus, föreställningen improviseras helt enkelt fram under tiden den pågår vilket ger varje föreställning en unik karaktär:

– Det man ser på scenen kommer improvisatörerna på i stunden. Det handlar mycket om samspel mellan improvisatörerna, att man lyssnar mycket på varandra och är öppen för att ta in influenser av varandra. Publiken spelar en väldigt stor roll, de är ofta med och ger influenser till improvisatörerna, säger Sandra Jogenby.

Sandra Jogenby menar att improvisationsteater i allmänhet och improvisationsteaterfestivalen i synnerhet även är ett sätt att föra samman människor på, att skapa möten och nya perspektiv:

– Det är väldigt kul att se hur andra gör, man influeras av varandra. Jag tror också att det är roligt för improvisatörerna som kommer hit att få möta publiken vi har här. När vi i Prego har varit på andra festivaler har vi märkt att de saker folk skrattar åt på hemmaplan i Uppsala inte är samma saker som publiken skrattat åt i till exempel Dublin och London. Man har olika referenser kring vad man skämtar om. Men det finns också många likheter, vi är alla människor trots allt.

Sweden International Improv Festival har inget specifikt tema för festivalen utan satsar på ”så mycket olika som möjligt”, enligt Sandra Jogenby:

– I år kommer det 16 olika grupper från 10 olika länder. Det blir bland annat Roy Andersson-genre impro, Sci-fi impro och improviserad musikal. Det blir en hel del!

Den rent geografiska platsen för festivalen har spelat stor roll för dess framgång, tror Sandra Jogenby. Att den hålls i just Uppsala bjuder på en rad fördelar:

– Många av de improvisatörer som kommer säger att de gillar festivalen som den är; storleken, att det är nära till allt, att det är just i Uppsala. Det gör att det blir korta avstånd mellan exempelvis workshop-lokal och deras boenden. De impro-festivaler som vi besökt har alla haft ganska stora avstånd, så det är en väldig styrka att vi har vår i just Uppsala. Uppsala är väldigt fint! Det är nära allting vilket gör att folk också hinner träffas.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria