Sara Karnehed

Fördjupning


Månadens omställningsinitiativ

  • Odlingen skapar gemenskap och engagemang i området.
  • En sandlåda som hyresvärden skulle göra om till gräsmatta fungerar bra som trädgårdsland.
  • Barnen på gården är mycket engagerade i odlingarna. ”De är stolta över att bo i ett område där det finns växter”, berättar Jens Råberg.
  • Tydliga växtskyltar ger kunskap om växter och lockar till att godsakerna äts upp.
  • För att odlingen ska bli hållbar och långsiktig planteras fleråriga växter. Vinbär, druvor, plommonträd, äppelträd, vitlök, hallon, blåbär, persilja, jordgubbar, gräslök, oregano, smultron och jordärstskockor är bara några av de 38 ätliga växter som växer på gården.
Landets Fria

Planterar grönsaker – skördar gemenskap

Månadens omställningsinitiativ började med några vinbärsbuskar på lekplatsen. Nu odlar Jens Råberg tillsammans med grannarna i hyreshuset i Lindesberg i Västmanland för sammanhållning och ett bättre klimat.

Tomatplantor och bönor är på uppdrivning hemma i Jens Råbergs lägenhet i Hagaberg. Under lövhögarna på gården spirar växtkraften och i veckan är det dags att skörda fjolårets jordärtskockor. Ur täckmaterialet på odlingarna kryper paddor som övervintrat fram.

– Här i Lindesberg startade allt med en föreläsning om omställning 2011 där upplägget var att det skulle startas grupper. Resultatet blev en grupp som har förgrenat sig till en tillsammansodling som i huvudsak odlar ettåriga växter, en grupp som har byggt upp en stor solcellsanläggning, och så vi som odlar tillsammans här på gården, berättar Jens Råberg.

Det började med att han satte ner några vinbärsbuskar vid lekplatsen. Buskarna dog men de skapade en stor nyfikenhet bland barnen i området, så han fick ny energi att fortsätta. Nu står träd och buskar utspridda på gårdsplanen. Många av växterna är planterade intill staketet på utsidan runt en stor lekpark. I en sandlåda, som hyresvärden skulle göra om till gräsmatta, odlas ängsväxter, vårlökar, rabarber, citrontimjan och havtorn som om sommaren lockar till sig steklar, larver och bin.

– Det är en social grej, som blivit viktigare och viktigare. Innan jag började odla hälsade jag inte på någon, nu hälsar vi alla på varandra.

Odlingen startade utan att hyresvärden tillfrågades men nu bidrar hyresvärden med 2 000 kronor per år till att köpa plantor och fröer. Alla boende får skörda av växterna. Målet är att använda de resurser som finns i närområdet. Såjorden producerar Jens av dumpad mossa från villaägares trädgårdar och jorden förbättras med kaffesump från jobbet som komposteras med urin och hästgödsel som hämtas med cykel från närmaste bondgård.

– Barnen uppskattar detta jättemycket. De är stolta över att bo i ett område där det finns växter. Det skapar ett naturintresse. Är myntan gjord av tuggummi och kommer all jord från hästskit, kan barnen fråga, berättar Jens Råberg.

För att odlingen ska bli hållbar och långsiktig planteras fleråriga växter. Vinbär, druvor, plommonträd, äppelträd, vitlök, hallon, blåbär, persilja, jordgubbar, gräslök, oregano och smultron är bara några av de 38 ätliga växter som planterats på gården.

– Det mest populära bland vuxna är mynta och rabarber. Barnens favoriter är hallon och den söta stevian.

Förutom skördefest där de boende avnjuter säsongens frukter, kryddor och bär tillsammans och dukar upp vinbärskaka och myntate på gården, har gruppen arrangerat grillkvällar och utflykter till skogen.

– Vi har till exempel gått ut i skogen med 25 barn och satt ner en glasburk med hålet längs med jordytan för att undersöka vilka insekter som trillar ner. Det var jättekul, många vuxna var också med.

Informationen om vad som är på gång sprider Jens Råberg genom lappar i tvättstugan och i kvartersmoskén.

– Det vi skapar här är mer än bara mat, det är främst ett arbete för ett bättre klimat och gemenskap. Jag skulle vilja att det spreds. När man har grävskopor och bygger ett område borde man alltid plantera fruktträd och bärbuskar och skapa ytor för boende att fylla på med egna växter. Det som vi har här borde egentligen bara vara standard.

Fakta: 

Månadens omställningsinitiativ är ett samarbete med Omställningsnätverket.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Forskning blir färdplan för omställning

Forskningsprojektet Arts som studerat omställningsinitiativ under tre år i Storstockholm går mot sitt slut. Nu ska en färdplan formuleras för att stärka lokal och regional omställning.

Landets Fria

© 2024 Stockholms Fria