• Malmö Fat Front bjuder på cupcakes och samtal i Folkparken på No Diet Day 6 maj för att uppmärksamma fettfobi i samhället och lyfta kroppspositivism.
Fria Tidningen

"Tjocka kroppar ska bemötas med samma respekt som alla andra”

Inför No diet day den 6 maj ställer nystartade gruppen Malmö Fat Front till med picknick i Folkparken för att uppmärksamma dagens innebörd och lyfta fram kroppsaktivism.

– Det finns en diskriminering av tjocka kroppar, säger Hannah Kindbom från Malmö Fat Front.

International No Diet Day instiftades i början av 1990-talet i Storbritannien av Mary Evans Young, aktivist, författare och medlem i gruppen ”Diet Breakers”.

– No Diet Day handlar om att uppmärksamma dels att en tjock kropp inte nödvändigtvis är ohälsosam, att det inte går att se på en kroppsform hur den mår.

–Men även att alla kroppar ska behandlas på samma sätt och har samma värde oavsett form och hälsa, tjocka kroppar ska bemötas med samma respekt som alla andra, säger Hannah Kindbom från nystartade kroppsaktivistgruppen Malmö Fat Front.

Hannah Kindbom framhåller att tjocka kroppar drabbas av diskriminering i samhället just för att de är tjocka, och att detta har sina orsaker i bland annat hur samhället och kapitalismen samspelar för att upprätthålla ouppnåeliga kroppsideal.

– Företag tjänar pengar på att folk mår dåligt över sina kroppar. Alltifrån dieter till kläder som kan omforma kroppen kan säljas till alla som inte känner att de passar in i kroppsidealet. Det handlar även om att vi värderar arbete väldigt högt i vårt samhälle. Om man då ser en tjock kropp som någonting ohälsosamt och sjukt får den lägre status eftersom att det är viktigt att kunna bidra till samhället genom att jobba.

Det finns enligt Hannah Kindbom även en könsaspekt av fettfobin.

– Patriarkatet gör att detta slår hårdare mot kvinnligt kodade kroppar än andra. Den kropp som alltid varit kontrollerad och tuktats. Det är väldigt provocerande för folk att en kvinnligt kodad kropp inte eftersträvar de ideal som finns.

I och med dagar och evenemang som No Diet Day önskar Hannah Kindbom att frågan om kroppsaktivism lyfts på ett samhälleligt plan och att diskussionen om kroppsacceptans förs vidare.

– Jag vill att man ska prata om hur vi ser på människor som är tjocka och att det finns en diskriminering av tjocka kroppar. Att man ser dem som lata, dumma och utan självkontroll. Att komma bort från frågan om vad som är hälsosamt och ohälsosamt. Visst kan man diskutera det, men är det verkligen det viktiga? Det viktigaste borde väl vara att kunna ha ett liv och bli behandlad på ett bra sätt oavsett hur man ser ut.

Malmö Fat Front arrangerar en picknick där det bjuds på cupcakes i Malmös Folkparken för att uppmärksamma No Diet Day. Gruppen hoppas på så sätt att initiera ett bredare samtal om kroppsaktivism.

– Det finns mycket kropps- och fettaktivism på internet, men vi vill också flytta ut den kampen till köttlivet så att säga. Det finns många sätt att uppmärksamma No Diet Day, vi tänker att en picknick där folk kan komma och hänga lite är ett bra sätt att göra det på. Äta och dricka gott samt bjuda på cupcakes!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria