Grön ungdom-topp festade med högerextremister | Stockholms Fria
  • Vid två olika tillfällen har Mårten Roslund festat med tidigare SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne.
Stockholms Fria

Grön ungdom-topp festade med högerextremister

Grön ungdoms språkrör Mårten Roslund har vid två tillfällen skålat med de forna SDU-topparna William Hahne och Gustav Kasselstrand – och ljugit om det.

När Aftonbladet först frågade om bilderna på SDU-topparna förnekade Grön ungdoms ena ordförande Mårten Roslund att händelserna alls inträffat.

– Nej, jag brukar inte befinna mig på Grand Hôtel, jag festar inte och jag dricker inte, sa han då till tidningen.

Men i måndags la Roslund upp två festliga bilder på Facebook där han ler, skålar och poserar med Hahne respektive Kasselstrand. På den ena bilden håller han armen runt tidigare vice SDU-ordförande William Hahne.

Den ena bilden ska vara tagen på Sturehof och den andra på Grand Hotel, enligt uppgift till Aftonbladet. Bilden med Hahne är från Sturehof och ska ha lagts ut på Facebook i mitten av januari. De sitter framför ett bord med ostron och skålar i vitt vin, skriver tidningen.

Några dagar efter att Aftonbladet ställt frågor om händelserna lade Roslund själv ut bilderna på Facebook och en text med rubriken "Ett Sverige som välkomnar alla". Roslund skriver att han ville möta de tidigare sverigedemokraterna för att förstå dem närmare: "Det skrämde mig hur William och Gustav kan charma människor och jag ville se det på nära håll för att förstå hur vi andra, vi som tror på alla människors lika värde, måste uppdatera våra strategier för att vinna över dom."

Dagen efter det inlägget ber dock Roslund om ursäkt för att han lagt upp bilden och säger sig inse att han passerat "en viktig moralisk gräns". Roslund ville enligt egen utsago träffa sina meningsmotståndare för att "förstå mer om varför rasistiska krafter växer i Sverige": "Jag ville aldrig legitimera SD eller SDU som politisk kraft utan förstå hur vi kan besegra dem och visa att kärlek alltid vinner över hat. Men jag inser nu att jag legitimerade dem och för detta är jag innerligt ledsen", skriver han.

William Hahne och Gustav Kasselstrand blev uteslutna ur Sverigedemokraterna den 27 april 2015 och ligger nu i startgroparna med ett nytt parti, Alternativ för Sverige.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria