• Jan Spanedal, klubbordförande på Transport avdelning 5, säger att nästan alla sopåkare är missnöjda med det kommande avtalet.
Stockholms Fria

Sopkonflikt hotar i Stockholm

”Sopgubbarna är jättearga”, säger fackklubbsordförande Jan Spanedal.

Den 1 oktober tar företagen Renonorden och Suez över avfallshanteringen i Stockholms stad. Sopåkarna är så missnöjda med det nya avtalet att de kan komma att gå ut i vild strejk, enligt Jan Spanedal, klubbordförande i Transportarbetarförbundets avdelning fem i Stockholm:

– ”Reno” vill sänka lönen för sopgubbar kraftigt och samtidigt öka arbetsbelastningen. 98 procent av alla sopgubbar tycker att deras bud är ett hån, säger han.

Sopåkarnas lön är prestationsbaserad och Jan Spanedal skulle enligt Renonordens uppskattning få en sänkning med över 10 000 kronor per månad. Ovanpå det behöver han hämta fler sopor på samma tid.

– Vi ska också ha ett nytt datasystem där vi ska knappa in geotaggade avvikelser. Då ska vi alltså stanna sopbilen för att börja klicka på datorn. Med en arg bilist bakom kan det innebära en väldigt farlig arbetsmiljö.

Renonordens vd Peter Ekholm har inte samma bild av situationen.

– De har begärt en löneförhöjning och jag tycker inte att det är rimligt att en sopgubbe ska jobba fyra timmar om dagen för 45 000 kronor. Vårt bud är klart högre än marknadens övriga villkor, säger han till tidningen Mitt i.

Jan Spanedal menar att Peter Ekholm ger en förvrängd bild av arbetssituationen:

– Han baserar det på en halvsanning. Vårt lönesystem bygger på poäng, där man tjänar mer ju mer man hämtar. Ja, vi kan bli klara på 4 timmar någon dag. Men som regel jobbar vi 40 timmar.

Själv tjänade han 38 900 kronor den senaste månaden, men säger att de flesta tjänar mindre.

– Min lön är jättehög. Det beror på att jag har hög arbetsbelastning.

Villkoren står nu under förhandling och om sopåkarna inte kommer överens med de nya arbetsköparna kan det innebära att sophämtningen stannar, säger Jan Spanedal:

– Som det ser ut nu ser det ut som att sophämtningen inte kommer att ske från 1 oktober. Det ser riktigt mörkt ut.

Sopåkarna har fredsplikt, men vilda strejker har förekommit, senast 2009 på företaget Liselotte Lööf. Men denna gång skulle konsekvenserna bli betydligt större. Det nya avtalet rör hela stadens sophantering och omfattar över 200 arbetare.

– Sopgubbarna i Stockholm är kompisar mellan företagsgränserna. Det skiljer oss från andra. Många har jobbat 20 år i samma trakt. Det kommer nya entreprenörer men man byter bara tröja, säger Jan Spanedal.

Han och kollegorna tycker att Stockholms stad borde ha ställt krav på kollektivavtal och att personalen ska få följa med vid entreprenörsbyte.

– Enligt lagen om offentlig upphandling kan vi inte ställa krav på kollektivavtal. Däremot följer vi upp personallistor och kontrollerar att det betalas ut löner, säger Katarina Johansson, chef för enheten insamling och behandling på Stockholm vatten och avfall.

Krav på att de anställda ska följa med vid entreprenörsbyte har inte heller ställts tidigare, säger hon.

– Kutym har varit att man tagit med sig personalen. Det som är förändrat är att Renonorden måste ta hänsyn till lagen om anställningsskydd. Om personalen hos dem vill stanna går de efter las. Kanske gör det att det inte blir samma behov av ny personal som tidigare.

I praktiken har Renonorden nyligen haft rekryteringsmässa för att företaget behöver nya sopåkare. Samtidigt som de personer som idag kör sopor för ett annat företag på Södermalm inte kommer att få anställning hos Renonorden, enligt fackklubbsordförande Jan Spanedal:

– I dag säger ”Reno” att de inte kan anställa dem och senast idag hade de arbetsintervjuer med arbetssökande hela dagen.

Fakta: 

Vi har sökt Renonordens vd Peter Ekholm men han har tackat nej till att intervjuas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Städare går ut i strejk

”Vi accepterar inte att bli sämre behandlade”, säger Zia Lodin som vill se bättre arbetsförhållanden i en bransch där få jobbar heltid.

© 2024 Stockholms Fria