Upptrappad jakt på papperslösa | Stockholms Fria
  • Förra året gjordes flest arbetsplatskontroller på hotell och restauranger och inom handelsbranschen.
Fria Tidningen

Upptrappad jakt på papperslösa

Polisen gör allt fler arbetsplatskontroller i jakten på papperslösa. Ett nytt förslag från regeringen kan dessutom leda till ytterligare inspektioner.

Polisens arbetsplatskontroller ökar kraftigt, rapporterar Sveriges Radio. 2016 gjordes nästan tre gånger så många kontroller jämfört med året innan.

– Vi har fått en resursförstärkning under 2016 och den har lett till att vi har gjort fler kontroller, säger Per Löwenberg, ställföreträdande sektionschef vid den nationella gränspolisen, till SR.

Förra året genomfördes 1 089 arbetsplatskontroller, de flesta på hotell och restauranger och inom handelsbranschen. Polisen identifierade 232 personer från länder utanför EU som saknade uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt ett EU-direktiv ska medlemsstater införa sanktioner mot arbetsgivare som anställer personer utan uppehållstillstånd. Förra årets inspektioner ledde till böter på sammanlagt 225 000 kronor.

– Vi har ju annars något som vi kallar inre utlänningskontroller. Därutöver ser vi att arbetsplatskontrollerna är en metod som gör att vi anträffar en del personer som inte har rätt att vistas här, men framför allt anträffar vi arbetsgivare som inte följer spelreglerna, säger Per Löwenberg till SR.

I Sverige har det hittills krävts konkret misstanke om illegal arbetskraft för att genomföra kontroller. Men regeringen har föreslagit att de från och med nästa år ska kunna göras utan brottsmisstanke, efter en allmän bedömning av arbetsplatsen, rapporterar SR.

Enligt polisen kommer det förmodligen att leda till ytterligare kontroller inom fler branscher.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2019 Stockholms Fria