• Carolina Frände och Valentina Bender i det blivande projektorrummet som byggs för biografen på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.
Stockholms Fria

Dokumentärer och dans på Skärholmens nya bio

Bio från hela världen väntar när Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen blir med biograf.

Den 9 september invigs Kulturhuset Stadsteaterns nya satsning i Skärholmen, där barn- och ungdomsscenen har byggts om för att även rymma en biosalong med 120 platser.

– Nu ska det bli ett kulturhus i vidare bemärkelse och att öppna biosalong är ett steg mot det, säger Valentina Bender, nyrekryterad projektledare.

Biografen ska visa film från hela världen på olika språk och av så skilda slag som dansfilm, dokumentärer och vanlig spelfilm i både kort- och långformat. Visionen är ett eget filmprogram parallellt med samarbeten och filmfestivaler, säger Valentina Bender.

– Fokus kommer även i bioprogrammet att ligga på barn och ung, men vi ska även visa filmer för vuxna.

Hon vill dock inte avslöja några detaljer om titlar ännu.

– Det är hemligt fortfarande. Men det kommer att finnas något för alla åldrar, så mycket kan jag säga.

Huvudsyftet med Skärholmens nya biograf är att lokalborna ska få tillgång till andra filmer än de som går på mainstreambiograferna.

– Det finns ett tomrum att fylla här, säger Valentina Bender.

Vad hon saknar på mainstreambiograferna är till exempel film från andra delar av världen och från andra tider.

– Om man bara ser världen ur ett visst perspektiv är det mycket som går förlorat.

En äldre film Valentina Bender gärna skulle visa är den svensk-norska animerade Per Åhlin-klassikern Resan till Melonia från 1989.

– Den är betydde jättemycket för mig när jag kom som ny till Sverige med mina föräldrar. Jag har aldrig sett den på biograf, och det är en stor skillnad att se film på bio. Filmupplevelsen är något speciellt som är viktigt att få med sig redan som liten.

Hur ska ni locka unga att se film på bio när det är så lättillgängligt hemma med dagens strömningsmöjligheter?

– Att uppleva känslan som uppstår i en mörk biografsalong kan inte jämföras med att se film på tv. Att gå på bio är ju något man lär sig och sen gör till en vana. Utöver filmvisningar på helger och fritid kommer vi att att ha skolbiovisningar. Det tror jag är avgörande för biografens framtid.

Invigningen av biografen sammanfaller med Skärholmens dag den 9 september. Då ska biografen visas för allmänheten för första gången.

– Det kommer att vara som en smakbit för resten av året och då berättar vi om hur vi tänker att biografen ska vara, säger Valentina Bender.

Även på andra håll i Stockholm utmanas SF:s dominanta ställning, som SFT tidigare skrivit om. Ytterligare en biograf som ligger i startgroparna är Biograf Kaskad i Blackeberg. Här har entusiaster med hjälp av crowdfunding påbörjat en upprustning av den gamla femtiotalsbiografen. Nu söker man bidrag från Stockholms stad och Filminstitutet för att kunna fullfölja arbetet med renovering och digitalisering, enligt Mikaela Ribbheden på kulturorganisationen Off Stockholm som är samordnande för projektet:

– Nu pågår en mindre renovering av salongen, därefter startar vi med renovering av golv så fort vi fått positiva besked. Filmkommittén är fortfarande positivt inställd och ser fram emot uppstarten av biografen.

Om allt går enligt planerna står biografen färdig under 2018.

Där utöver planerar distributionsbolagen Njutafilms och Nonstop entertainment att återöppna biografen Capitol på S:t Eriksplan. Något datum för öppning är inte klart, säger Madeleine Hammar, Njutafilms:

– Inget är bestämt, men planen är att öppna någon gång i höst eller vinter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria