• Singeln Stefan Löfven är den första i en serie politiska låtar, utlovar Mikael Kuylenstierna och bandet Ulfson Normal.
  • Mikael Kuylenstierna.
Fria Tidningen

”Det var inte järpe på bordet när jag växte upp"

Bandet Ulfson Normal har en ny singel med titeln Stefan Löfven ute. Nästa låt kan handla om ja till EU. Bakom bandet står den adlige lantbrukaren Mikael Kuylenstierna.

Mikael Kuylenstiernas musikaliska karriär började med ett skolband på 60-talet. Han lyssnade mest på rock och blues och kände en upprorisk attityd i populärmusiken som tilltalade. Hösten 1970 bildade han tillsammans med sin bror och några kompisar bandet Norsholms befrielsefront. Det skedde i en statarstuga tillhörande gården Landsjö, som varit i ätten Kuylenstiernas ägo sedan 1769.

Bandet fick en frihetlig vänsterprägel och skapade en spretig musik med influenser från reggae, progg, blues och rock.

– Ett av felen vi gjorde om vi hade velat bli riktigt stora var att vi spelade lite många olika stilar, säger Mikael Kuylenstierna.

Mångfalden av musikstilar är ändå inte den mest uppenbara frågan till en adlig godsherre med en far som var kemiingenjör och jobbade med plutonium. Snarare frågan om var vänsterengagemanget kom från.

– Släkten är visserligen med i den blå boken men under min uppväxt var vi aldrig med i de kretsarna. När pappa ärvde gården visste vi inte ens att den fanns, den hade tillhört en annan gren av familjen innan, säger Mikael.

– Det var inte järpe på bordet när jag växte upp. Jag har jobbat skift i fabrik, har ingen högskoleutbildning och bodde i min ungdom oftast i kollektiv. Jag sympatiserar med syndikalisterna som inte tror på att något politiskt kader ska styra utan att samhället ska byggas av självstyrande grupper, fortsätter han.

Under hela 70-talet spelade Kuylenstierna med Norsholms befrielsefront. De nådde så småningom kultstatus och gjorde regelbundna livespelningar inför stor publik mot decenniets slut.

I fjol släppte Befrielsefronten en samling med bandets bästa låtar – på dubbelkassett.

– Vi har aldrig varit kommersiella, så det kändes lite roligt att göra så, säger Mikael Kuylenstierna om det inte allt för konsumenttillvända valet av format.

För Kuylenstierna var nostalgitrippen med Befrielsefronten inte nog. I samband med nysläppet av det gamla materialet satte han igång att göra ny musik och bildade bandet Ulfson Normal.

– Det handlade om att ha en avkopplande hobby vid sidan av livet som lantbrukare. Och om att det inte görs mycket musik med politiska budskap i texterna längre, säger han.

Förra året släppte Ulfson Normal ett minialbum med tre låtar. I augusti kom en ny singel, med titeln Stefan Löfven. Den handlar om situationen för unga afghanska flyktingar som skickas tillbaka.

– För min del började det med att min fru jobbar på en folkhögskola där det finns två unga afghaner som ska skickas tillbaka. Åtminstone en av dem till en säker död. Det plågar mig och även om jag inte vet om låten kan påverka så har jag åtminstone gjort något, säger Kuylenstierna.

Att det blev just statsministern som ställs till svars för utvisningarna var självklart:

– Jag läste ett öppet brev från några afghaner till Stefan Löfven. Han svarade med att det är Migrationsverket som fattar besluten. Men Migrationsverket går bara på de lagar som riksdagen stiftar, och där är Löfven ytterst ansvarig.

Den gamle proggpunkaren har ett nästan lika spretigt engagemang som musiksmak. Han oroar sig för ”den 30-talsliknande situationen” med män som Erdogan, Putin och Trump på maktpositioner och högerkrafter på frammarsch runt om i världen. Han är bekymrad över den globala uppvärmningen och funderar på att skriva en låt om ”sibiriska hjältar” som jobbar för att stoppa upptiningen av tajgan och de konsekvenser det kommer att få på miljön.

En låt som är för EU är ytterligare en av Kuylenstiernas idéer för Ulfson Normals nästa singel.

– EU har sina brister, men det finns inga andra alternativ för ett fredligt Europa med öppenhet och fri rörlighet över gränserna, menar Kuylenstierna.

Ett inte helt givet tema ur ett vänsterperspektiv, men så är det också det som präglar Kuylenstierna både som person och som musiker. Att sjunga ut om sina åsikter, även när de går på tvärs mot omgivningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria