FN bjuder in till nya samtal om Jemen | Stockholms Fria
  • Huthirebellerna i Jemen vid en vägspärr. | Hani Mohammed

FN bjuder in till nya samtal om Jemen

Jemen-sändebud Martin Griffiths har bjudit in de stridande parterna i landet till nya samtal i Genève den 6 september, i hopp om att få slut konflikten.
Anfall mot en viktig hamnstad i Jemen har krävt över 20 liv.
Under ett möte i FN:s säkerhetsråd säger Griffiths att en politisk lösning för Jemen är inom räckhåll. Syftet med mötet i september är att diskutera ramarna för fredsförhandlingar och förtroendebyggande åtgärder, förklarar han.
FN-ledda fredssamtal om Jemen bröt samman 2016.
– Jag är medveten om att varje dag kostar liv som kunde ha räddats, säger Martin Griffiths.

Minst 20 döda

Tidigare under torsdagen kom rapporter om att över 20 människor har dödats i nya flyganfall mot den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen.

Den saudiledda alliansen säger att den inte utfört några anfall mot staden, som brukar beskrivas som Jemens livlina. I stället anklagar alliansens talesperson Huthirebellerna för attacken, rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen al-Arabiya.
Den saudiedda militäralliansen inledde i juni tillsammans med jemenitiska regeringsstyrkor en offensiv för att driva bort Huthirebellerna från staden i nordvästra Jemen. Anfallen inleddes trots varningar från hjälporganisationer som behöver hamnen för att få in bistånd till den av krig och hunger svårt prövade befolkningen.

Uppehåll i strider

I början av juli pausades offensiven för att ge utrymme åt FN:s försök att medla fram en överenskommelse med rebellerna om att dra sig tillbaka från staden.
Saudiarabien och flera grannländer runt Persiska viken har i tre år bekämpat Huthirebellerna som kontrollerar stora delar av norra Jemen och som tvingade en saudistödd regering i exil 2014.
 

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Diabetes i unga år förkortar livet

Personer med typ 1-diabetes har en betydligt kortare livslängd, jämfört med andra. Den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar är den stora faran och ju yngre någon är när hon eller han drabbas, desto större är risken att dö i förtid. Det visar en studie vid Göteborgs Universitet, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2021 Stockholms Fria