Kristian Borg

Fördjupning


Kristian Borg
  • Juan Fonseca har drivit flera fall där väktare misstänks för att ha brukat övervåld. Men de flesta läggs ner i brist på bevis.
Fria.Nu

'Väktarna skyddar varandra'

Juristen Juan Fonseca från Diskrimineringsbyrån i Stockholm har drivit ett tjugotal fall där privatpersoner har blivit utsatta för misshandel och övervåld av väktare. Oftast läggs åtalen ner.

Bara i år har Diskrimineringsbyrån tagit emot ett par anmälningar om övervåld från väktare. Värst var det år 2002. I ett enda fall har byrån varit framgångsrik och vunnit.

- Problemet med civilrättsliga mål är att man måste ha bra på fötterna och många vittnen för att lyckas. Domstolarna tror mycket mer på vakterna än på vanligt folk, säger han.

Ofta lägger åklagaren ner fallet i brist på bevis eller för att ord står mot ord. Väktarna täcker upp för varandra. De lyckas också få målsägaren fälld för våld mot tjänsteman, eftersom det nästan alltid görs en motanmälan.

- Nu har vi ett fall med en känd svart musiker, han blev hårt misshandlad av vakter på Mondo vid Medborgarplatsen. Men vakterna ställer upp och vittnar för varandra, så det kommer inte att bli någonting.

Juan Fonseca var också med och drev fallet med Adonis Hocheimy, som förlorade i alla instanser mot jätten Securitas. Men kampen är inte slut. Juan Fonseca och Ismo Salmi, som företräder Adonis, tittar på möjligheten att stämma Securitas i moderbolagets hemland USA.

- Vi testar en ny väg och letar efter en amerikansk advokat som kan företräda Adonis. Och då handlar det inte längre om några hundratusen i skadestånd, det blir många dollar, säger Juan Fonseca.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kåken där alla fick lira

Det har gått 20 år sedan Rocksverige blev en institution fattigare. Den 20 augusti 1988 brann Ultrahuset i Haninge ner till grunden och revs. Men kampen för fristäder lever ännu.

Fria.Nu

Europa i nyliberalt nät

Den svenska högerns tankesmedjor har förgreningar till både amerikanska och europeiska organisationer av samma snitt. I en tidigare artikel har Fria Tidningar kartlagt den svenska högerns opinionsinstitut. Nu visar vi hur de marknadsliberala europeiska tankesmedjorna samverkar och vilka de gemensamma målen är.

Fria.Nu

Civilisationen - en tickande bomb?

Nya larmrapporter om jordens hälsotillstånd kommer regelbundet. Samtidigt når den rika världens konsumtion rekordnivåer varje år. Det är inte utan att det märks. Forskningen säger att vi har en samlad global konsumtion och produktion som överstiger jordens ekologiska kapacitet med 25 procent. Är civilisationen en tickande bomb? Ja, svarar den gröna anarkins förespråkare.

Fria.Nu

50 000 vill rösta

Trycket på regeringen ökar. 50 000 personer har hittills skrivit under kravet på att anordna en folkomröstning om EUs nya grundlag och nya namnlistor strömmar in varje dag.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria