• Julia, 17 månader, äter veganskt och är en pigg, smart, rolig och glad tjej.
Stockholms Fria

Gröna tips för vegokiddsen!

Ja, barn kan överleva på vegetarisk mat och det är inte farligt. Det finns massor av barn runt om i hela världen som vuxit upp på både vegetarisk och vegansk mat. Och de är varken konstiga eller störda för det. Mat, oavsett vad den innehåller, kött eller inte, ska vara näringsriktig och balanserad. Du bör inte ge korv och bröd till ditt barn dag ut och dag in, likväl som du inte bör ge det endast avokado och burkchampinjoner.

Du behöver inte ha varit vegan i 30 år eller vara kostexpert för att ge ditt barn bra vegansk mat, men du bör naturligtvis veta vad kroppen behöver och läsa på lite extra innan ni sätter igång. För det första är det jättebra att amma barnet så länge som möjligt. Då får barnet i sig de viktiga näringsämnena. Du som mamma bör äta B12-tillskott. När barnet sedan börjar äta mer och mer så är det några näringsämnen du bör tänka lite extra på. Det ska vi titta lite närmare på.

För oss vuxna är det bra med så mycket fibrer som möjligt, men så är det inte med små barn (och nu pratar vi om 0-3 år). Fibrer innehåller inga kalorier och tar stor plats på skeden och i magen. Tänk därför på att ge barnen mindre mängd fullkornsprodukter, du kan skala frukt och grönsaker och välja siktade spannmålsprodukter. Barn behöver också extra fett i maten, rapsolja är ett jättebra val.

Protein, det finns väl bara i kött? Det verkar en del tro, men så är det inte. Det är viktigt att ge barnet proteinrik mat. Här kommer några exempel. Baljväxter är alltid bra, det finns massor av olika bönor att välja emellan (och du måste inte stå och koka bönor hela dagarna, nu finns det fina burkar att välja på i affären!), även tofu, falafel, sojamjölk, quinoa (gryn) och spannmålsprodukter innehåller gott om protein. Röda små linser är en produkt jag själv har börjat använda mer och mer sedan min dotter Julia kom till världen, de går fort att koka och de märks inte så mycket i maten, går alltså att 'smyga' in både här och där. Sojamjöl är jätte-bra att tillsätta i till exempel pannkakssmet, välling eller pajdeg. Kalcium då, barn måste väl dricka flera glas komjölk varje dag? Nej, kalcium finns faktiskt i en hel del vegansk mat också. En produkt som ständigt står på vår inköpslista nu för tiden är ICAs Solhavre. Den är berikad med bl a kalcium, B12, A och D. Sojamjölken Provamel Extra är också ett bra val, men säkrast efter att barnet fyllt ett år. Kalcium finns i grönkål (gör grönkålssoppa!), nässlor, tofu, sojabönor, nötter (kan malas och blandas ner i mat), torkade fikon, sesamfrön eller berikad juice.

Järn är ett annat viktigt ämne. Järnrik vegomat är till exempel bönor, bovetegröt, broccoli, torkad frukt och nötter. När det gäller järn är det viktigt att äta något C-vitaminrikt i samband med måltiden, till exempel frukt till efterrätt. Då tas järnet upp bättre i kroppen. Även grönsaker som broccoli, grönkål och paprika innehåller fint med C-vitamin. Känner man sig osäker på om barnet får i sig tillräckligt med järn kan man köpa järnsaft. Det räcker att ge barnet en halv tesked om dagen.

Zink behöver man för en normal tillväxt och utveckling. Baljväxter, sojaprodukter, spannmål, nötter och majs är exempel på livsmedel som innehåller zink.

Och så kommer vi då till det omtalade B12-vitaminet. Så länge barnet ammas och mamman har bra B12-värde och tar B12-tillskott så är det bra. Om mamma inte tar B12-tillskott måste barnet få i sig en tablett av detta. Barn mellan sex månader och tre år som inte ammas måste också få tillskott.

Och slutligen, vitamin D får barnet i sig via de AD-droppar som är obligatoriskt för barn från en månads ålder.

Det var lite kort om de viktiga byggstenarna för en liten kropp. Det är jättebra och viktigt att läsa och lära sig mer. Var kan du få mer hjälp, tips och råd? Du kan alltid prata med en dietist på BVC eller vända dig till Veganföreningen i Sverige www.vegan.org.se eller Svenska vegetariska föreningen www.vegetarian.se. Bokvägen då? Ja, det senaste halvåret har det kommit ut en hel del barnmatsböcker. Vi har tittat och jämfört. Vilken är bäst utifrån det vegetariska perspektivet? Vi börjar med den bästa, och på köpet - den billigaste!

* Grön barnmat

Elisabeth Kylberg & Åsa Strindlund, Gothia, 2004

För barn 0-3 år. Vegansk. Ett häfte där du hittar allt du behöver. Författarna går igenom de olika näringsämnena, hur mycket du och ditt barn behöver och i vilken mat de finns. I häftet finns också en hel del recept, både för smakportioner och hela familjen. Tips på hur du kan göra vanliga icke-vegorecept gröna, samt en genomgång om vegetariska livsmedel. Här finns också kostråd till gravida och ammande mammor. Tummarna upp för detta fantastiska häfte. Äntligen finns den!

* Vegetarisk barnmat

Elsa Laurell, Hälsorörelsen, 2002

För barn under två år. Laktovegetarisk. Ett häfte som funnits sedan 1970-talet och nu reviderats. Här finns en genomgång av olika livsmedel och praktiska anvisningar. Häftet innehåller kostplaner och dagmatsedlar för olika åldrar. På så vis enkelt att följa och få tips om vad man kan och bör ge för mat.

* Mat för ditt barn

Camilla Porsman & Fredrik Paulún, Fitnessförlaget, 2003

Blandkost. Den här boken tar upp näringsämnen på ett lättsamt sätt och tipsar om hur man förklarar de olika byggstenarna (fett, proteiner, vitaminer med mera) för barn! Recepten i den här boken är uppdelade efter barnens ålder (till skillnad mot nedanstående böcker). Det är bra. Den här var rolig att läsa. Vegetarisk mat finns med på ett rätt bra sätt. Ett register saknas dock och den känns lite rörig i receptdelen.

* Nam-nam, allt du behöver veta om ditt barns mat och matvanor från nyfödd till tonåring

Margit Eliasson & Mehari Gebre-Meghin, Albert Bonniers förlag, 2003

Blandkost. Tung bok och inte särskilt kul att läsa. Men det är väl meningen att man ska läsa lite då och då. Här finns ett kapitel om vegetarisk och vegansk mat, inklusive tallriksmodellen. Den här köper man mest för faktadelen, receptdelen är liten.

* Mat för barn & deras föräldrar

Latifa Lindberg, Prisma, 2003

Blandkost. Det här är ingen faktabok om barnmat utan mer än recept-bok. Här finns en del vegetariska recept, även med quorn. Vid varje recept finns symboler, till exempel att man kan använda havre- eller sojamjölk istället för komjölk. Bra inte bara för allergiker utan även veganer. Trevlig att läsa och titta i.

* I boken Mat & näring av Catharina Hansson och Viveka Ljungström, utgiven år 2000 av Bonnier Carlsen och Vi föräldrar, står följande:

'Att föda upp sitt barn på veganmat, dvs mat helt utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter kan enligt de flesta barnläkare i Sverige vara direkt skadligt. Det är näst intill omöjligt att laga veganmat som tillgodoser det växande barnets behov av energi och några viktiga vitaminer.' ...'Veganismen får aldrig gå så långt att den utesluter mjölk från den egna mamman! Då är barnets liv i fara.'

Hoppsan! Bäst att passa sig. Det skulle vara intressant att veta varifrån författarna snappat upp de två sista meningarna. Skulle föräldrar som äter vegansk mat inte amma sina barn? Det låter extremt okunnigt. En bok som sprider en sådan otroligt märklig information har vi inte lust att skriva mer om här.

På engelska finns en hel del böcker i ämnet barn och vegomat, du hittar dem på www.amazon.com. Vi har tittat lite närmare på några stycken.

* Raising vegan children in a non-

vegan world. A complete guide for parents

Erin Pavlina, Vegfamily, 2003

En lättläst bok som är fylld med råd från många veganfamiljer vid frågor och tyckande från andra. Boken ger stöd i olika sociala situationer, till exempel när barnet känner sig annorlunda på grund av kosten.

* Vegetarian children. A supportive guide for parents

Sharon Yntema, McBooks Press, 1995

En guide för föräldrar som inkluderar bland annat forskning om barn och vegetarisk kost, hur man hanterar press från andra barn, introduktion av ny mat med mera. Här finns till exempel en tabell där du kan fylla i längd och ålder på ditt barn (och se att det växer som det ska).

* New vegetarian baby

Sharon K. Yntema & Christine H. Beard, McBooks Press, 2000

En klassiska guide för att föda upp sitt barn på vegetarisk kost. Här finns bland annat näringsinformation, intervjuer med vegoföräldrar, beskrivning av livsmedel i det vegetariska köket och menyer.

Pia Hall har läst en bok om vegograviditet:

* Your Vegetarian Pregnancy : A Month-by-Month Guide to Health and Nutrition

Holly Roberts 

En uppslagsbok för den som vill bli eller är gravid och vill lära sig mer om sin kost och sin graviditet. Man behöver inte vara benhård vegetarian för att uppskatta Roberts handfasta tips om mathållning och näringslära under graviditeten. Roberts själv är vegetarian, mamma och läkare - en kombination som i hennes fall leder till praktisk och faktamässig information. Boken innehåller också en hel del annan information om graviditet; så basal att den kan kännas onödig att betala för om man har fått den minsta infoblad från den svenska mödravården. Är man nybörjarvego eller tycker att det är svårt att hitta bra svenskt underlag om vad man bör äta under graviditeten, är dock Roberts bok en bra och betryggande grund. Vad finns det för färdiglagad mat i de små burkarna till veggokidsen då? För en genomgång om hur den vegetariska färdigmaten ser ut besök www.terneborg.se/lyckliga-kokboken klicka på Vegoprodukter och Barnmat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria