Debatt


Alvaro Diaz Ibarra
  • Olja och gas är subventionerade av staten. Priset på konsumtionen av energi står inte i relation till vad det kostar oss miljömässigt. Det gäller för
Fria.Nu

Det finns ingen motsättning mellan miljö och tillväxt

Vi måste fråga oss vem som ska bestämma över våra rikedomar. Vi bör inte kritisera själva skapandet som i många fall kan bidra till en bättre miljö, tycker Alvaro Diaz Ibarra.

I SFT den 8 maj 2004 beskriver Maria Fridstjerna problemet som uppstår då tillväxt och ekologi ska gå hand i hand. Tyvärr är det inte alltför många miljöpartister och andra miljömedvetna människor som bejakar det oproblematiska i tillväxt och miljö. Jag anser att man måste skilja mellan tillväxt och miljöförstöring.

Konsumtionsmönstren som de ser ut i dag är problematiska för miljön, men framför allt är

produktionsmönstren det. Då kan man påstå att diverse typer av kolförbrukning (olja, gas med mera) rent av är subventionerade av staten. Detta då priset på konsumtionen av energi inte beaktar de reella kostnader (i form av vad det egentligen kostar oss miljömässigt). Det här gäller för de flesta varor där den privata nyttan bidrar till den kollektiva onyttan. Till skillnad från mot-

satsen, då det produceras för lite varor där den kollektiva nyttan är större än den privata, då det är svårt att ta betalt för nyttan. Till exempel gatubelysning, sjukvård, utbildning med mera. Så det produceras för lite.

Miljöförstöringen kommer att pågå, trots att belastningen på miljön når ett alltmer kritisk läge, så länge privatiseringen fördjupas och den privata äganderätten skattas högre än den kollektiva nyttan.

Vad vi måste förstå är att ekonomi och politik är en och samma sak. Tillväxt och miljöförstöring är helt olika saker. Politiken kan inte vara rädd för att gå in och styra den privata ekonomin. Mera måste ägas kollektivt, större delar av befolkningen måste kunna ha kontroll över produktionsmetoder, precis som det i dag endast är en politisk idé att låta bli - bör man rikta sig mot att ändra den politiska idén.

Det verkar för många politiker vara så att den privata äganderätten går före alla andra rättigheter. Vi bör fråga oss: vilka ska bestämma över våra rikedomar, och vad ska vi göra med dem - i stället för att negativt kritisera själva skapandet, då detta i många fall kan bidra till en bättre miljö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria